30. 8. 2017. | Dobra praksa iz EU

Europska komisija pokreće inicijativu za razvoj čistih autobusa

Čisti, energetski učinkoviti i održivi transportni sustavi imaju ključnu ulogu u kretanju  prema niskougljičnom društvu. Europska komisija je svojom nedavnom inicijativom za razvoj europskih čistih autobusa dala značajan doprinos ovoj tranziciji. Čisti autobusi - sa alternativnim gorivima - imaju mnoge prednosti koje su važne za zdravlje građana: smanjenje onečišćenja zraka, buke i emisije stakleničkih plinova. Isto tako, vožnja u takvim busevima je mirnija i ugodnija što privlači sve veći broj ljudi.

Ipak, njihov je potencijal daleko od realizacije. Zabrinutost oko tehnološke pouzdanosti i visokih troškova još uvijek je glavna prepreka realizaciji. Isto tako, dizelski autobusi i dalje predstavljaju najveći udio u autobusnom parku.

Prirodni plin i druga hibridna rješenja uspostavila su dobre poslovne temelje, ali potražnja mora porasti. Upravitelji javnog prijevoza sve više se obvezuju na korištenje autobusa na alternativna goriva. Primjerice, Atena, Pariz i Madrid planiraju ukloniti dizelska vozila do 2025., dok će pojedine pokrajine u Nizozemskoj kupovati samo autobuse s nultom emisijom od 2025. nadalje.

Usprkos pozitivnim vijestima, još uvijek treba riješiti pravna, tehnička, organizacijska i financijska pitanja. Odluka da se uloži u tehnologiju čistih autobusa, mora biti poduprta koherentnim poslovnim modelom koji jasno odražava model financiranja i strategiju financiranja. Osim toga, treba postojati povjerenje u sposobnost tržišta da proizvodi proizvode prema lokalnim zahtjevima i na većoj razini.

Kao dio Inicijative, kreirat će se platforma za razvoj kako bi se okupile lokalne vlasti, proizvođači, financijske organizacije i operatori javnog prijevoza. To ima za cilj bolju koordinaciju relevantnih aktera, preporuke za relevantnu politiku i iskorištavanje potencijalnih mogućnosti ulaganja. Također će se formirati stručna skupina koja će povezati znanja o tehnološkim, financijskim i organizacijskim pitanjima vezanim za razvoj čistih autobusa.

Inicijativa je pokrenuta u Bruxellesu 13. srpnja. Oko 40 gradova i regija i 11 proizvođača autobusa potpisali su priloženu deklaraciju koja opisuje zajedničku ambiciju gradova i proizvođača da ubrzaju uvođenje čistih autobusa.

*Više informacija na ec.europa.eu

Izvor: eltis.org

 

Povratak