19. 2. 2018. | Dobra praksa iz EU

Europska komisija proglasila 2018. ˝Godinom multimodalnosti˝

Violeta Bulc, europska povjerenica za promet, najavila je da će 2018. godina biti ˝Godina multimodalnosti˝ u kojoj će Europska komisija staviti naglasak na podršku multimodalnosti prometnih sustava u EU.

U kontekstu prometa multimodalnost se odnosi na prijevoz dobara koristeći dva ili više načina prijevoza. To je koncept koji se odnosi i na teretni i putnički promet. Korištenje kombinacije različitih načina prijevoza omogućuje ljudima i dobrima učinkovitije kretanje, iskorištavajući prednosti svakog od prijevoza. Rezultat je praktičniji, pouzdaniji, ekonomičniji i ekološki prihvatljiv transportni sustav.

Na ovaj način, multimodalnost će pomoći u stvaranju istinski održivog i integriranog transportnog sustava. Tijekom “Godine multimodalnosti”, multimodalnost će biti podržana istraživanjem bolje infrastrukture, povezivanja i digitalnih rješenja za cijelu prometnu mrežu u Europskoj uniji.

Tijekom cijele godine Komisija će organizirati niz događaja i zakonodavnih i političkih inicijativa usmjerenih na promicanje funkcioniranja prometnog sektora kao potpuno integriranog sustava.

Multimodalna infrastruktura i inovacija bit će dodatno podržana u kontekstu Instrumenta za povezivanje Europe (CEF) i Obzor 2020.

Više informacija o ˝Godini multimodalnosti˝ možete pročitati OVDJE.

Izvor: civitas.eu

 

Povratak