20. 11. 2017. | Studijska putovanja

Put Ljubljane do Zelene prijestolnice Europe - studijski posjet članova mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE

Mreža CIVINET Slovenija - Hrvatska - JIE organizirala je od 9. do 10. studenog 2017. studijsko putovanje na temu održive mobilnosti i primjera dobrih praksi u Ljubljani. Kao šampion na području recikliranja, Ljubljana se sve više afirmira u uvođenju cjelovitog kružnog gospodarstva, inventivnoj borbi protiv invazivnih biljaka i gradskoj proizvodnji najkvalitetnijeg meda.

Nakon uvodnog pozdrava g. Dejana Crneka, zamjenika gradonačelnika Grada Ljubljane, upoznali smo se s Ljubljanom kao Zelenom prijestolnicom Europe 2016., projektom APPLAUSE i urbanim pčelarstvom.

Nataša Jazbinšek Seršen, voditeljica Odsjeka za zaštitu okoliša Ljubljane i voditeljica ekipe koja je odgovorna za program Zelene prijestolnice, predstavila je aktivnosti koje su tranformirale Ljubljanu: vođenje velike pješačke zone u centru grada, efikasan sustav javnog bicikla, sve suvremeniji javni promet, električni “car-sharing” te “shared space” na središnjoj prometnici.

Zala Strojin Božič iz Odsjeka za zaštitu okoliša Ljubljane govorila je o projektu APPLAUSE (Alien PLAnt SpEcies) čiji cilj je riješiti pitanja upravljanja invazivnih netradicionalnih biljaka putem zero-waste pristupa i kružnog gospodarstva. Takve biljke se danas kompostiraju ili spaljuju, stoga je Ljubljana odlučila iskoristiti ih za druge korisne svrhe.

Maruška Markovčič iz Odsjeka za zaštitu okoliša Ljubljane govorila je o urbanom pčelarstvu (˝Urbana čebelja domovanja˝) – projektu grada Ljubljanje i Arhitektonskog fakulteta: studenti su projektirali i izradili urbane košnice koje istovremeno i poštuju smjernice za uzgoj pčela i obogaćuju urbani prostor.

Drugi dan posjeta započeo je obilaskom pješačke zone Ljubljane, kroz koju nas je vodio zamjenik gradonačelnika Grada Ljubljane prof. Janez Koželj, koji nam je poručio kako grad treba biti prostor za eksperimentiranje i nositelj inovacija.

Najveći problem je kako promijeniti razmišljanje ljudi da koriste zajednička vozila te kako napraviti mobilnost što optimalnijom i približiti je ljudima, smatraju u tvrtci Avant2Go, koja nudi uslugu “elektičnog car sharinga” u Ljubljani i drugim slovenskim gradovima.

Prošetali smo se i Slovenskom ulicom, nekada najprometnijom ljubljanskom prometnicom, koja sada predstavlja dijeljeni prostor u kojem nema prometne signalizacije te je primjer ulice u kojoj javni prijevoz, pješaci i biciklisti imaju ključnu prednost u kretanju kroz grad, svi paze jedni na druge i funkcioniraju u idealnom suživotu. Najveći rizik takve rekonstrukcije prostora za Grad predstavljao je dijeljeni prostor s autobusima, jer je to glavna prometnica javnog prometa u gradu, s preko 1.600 autobusa koji dnevno prolaze kroz nju. U Gradu su vrlo ponosni, što se nakon rekonstrukcije ove ulice, nije dogodila niti jedna ozbiljna prometna nesreća.

* Više informacija o projektu APPLAUSE pročitajte na službenim stranicama grada Ljubljane OVDJE.

* Više informacija o projektu ˝Urbana čebelja domovanja˝ pročitajte OVDJE.

* Studijsko putovanje organizirano je u okviru mreže za održivu mobilnost CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE. Ako ste zainteresirani za kvalitetna rješenja održivog gradskog prometa, a niste član mreže, uključite se! Članstvo je besplatno, a više informacija možete pronaći na web stranici https://civinet-slohr.eu/hr/clanovi/postanite-clan

* Fotogaleriju s putovanja pogledajte OVDJE.

#OdraziSe #CIVINETSloHrJIE

Povratak