16. 3. 2021. | Dobra praksa iz EU

Dostignuća projekta Low Carb: Moderna održiva mobilnost za područje središnje Europe

U posljednje tri godine projekt LOW-CARB, InterregCE, bavio se pitanjima poboljšanja u domeni planiranja mobilnosti u srednjoj Europi (CE). Projektni partneri izašli su se iz svojih zona udobnosti kako bi razvili visoko inovativne strategije, akcijske planove, pilote, alate i treninge za razvoj vještina koji potiču mobilnost i transport s niskim udjelom ugljika. Jedan od glavnih rezultata bilo je uvođenje novog geografskog opsega za planiranje mobilnosti - Funkcionalno urbano područje (FUA). Iako se ovaj transnacionalni projekt završava, iza sebe ostaje snažno naslijeđe niskoogljičnih opcija za održivo planiranje urbane mobilnosti, na čemu će urbanisti u srednjoj Europi moći razvijati kompetencije i alate za planiranje mjera održive mobilnosti.

Konkretna postignuća LOW-CARB uključuju: razvoj triju strategija za usmjeravanje urbanista s temama o upravljanju otvorenim podacima, upravljanju i pozicioniranju javnog prijevoza kao okosnice niskougljičnih transportnih sustava; zajedničko stvaranje četiri akcijska plana temeljena na podacima za integrirano planiranje mobilnosti izvan administrativnih granica s ključnim dionicima mobilnosti te demonstracija inovativnih tehnologija s niskom razinom ugljika u šest pilot FUA-a. Partneri su zajedno kreirali preko 200 pojedinačnih mjera za mobilnost koje imaju nizak utjecaj na okoliš! Te su akcije dovele do procijenjene vrijednosti ulaganja od 107 milijuna u mjere održivih mobilnosti do 2025. godine.

Aktivnosti LOW-CARB rezultirale su razvojem alata važnih za buduće stvaranje Planova održive urbane mobilnosti (SUMP), a koje uključuju sljedeće;
1) Alat za samoprocjenu SUMP-a koji vodi planere na lokalnim srednjoeuropskim jezicima kroz čitav postupak razvoja SUMP-a na više geografskih područja. To je istovremeno alat za praćenje i ocjenu koji pruža prilagođene povratne informacije prema procjeni jedinstvenih situacija mobilnosti.
2) REACHIE, interaktivna karta plana putovanja koja je namijenjena planerima i građanima kako bi se vizualizirale dostupne mogućnosti koje imaju prilikom multimodalnih putovanja. Rute su integrirane s uslugama javnog prijevoza i izračunava se procijenjena ušteda štetnih emisija za upotrebu multimodalnih opcija u odnosu na konvencionalne automobile.
3) Kao i REACHIE, SUMP GIS monitoring alat je zasnovan na podacima koji koristi karte, ali vizualizira mjere pokretljivosti više paketa mjera prilikom planiranja ili provedbe SUMP-a. Planerima pruža vizualni kumulativni pregled mjera koje su odabrali za FUA, Alat pomaže aktivnostima koordinacije i angažmana tijekom procesa SUMP. I REACHIE i SUMP GIS su nadzorni alati stvoreni su za njihove odgovarajuće FUA-e (Grad Leipzig i Brno) i pokazuju dobar potencijal za kopiranje kao podatkovne aplikacije u drugim CE regijama.
4) Nedavno pokrenut SUMP Central Competence Center je mrežna platforma koja na jednom mjestu, za lokalne planske vlasti i urbane praktičare, nudi pristup resursima i sadržajima koji im mogu pružiti podršku u razvoju SUMP-ova. Ova baza podataka pruža vijesti, dobre prakse, primjere SUMP-a, alate i pristup mrežama stručnjaka, sve na srednjoeuropskim jezicima!

LOW-CARB ne samo da je smanjio emisije štetnih plinova povezanih sa prometom uvođenjem gore spomenutih inovacija, već je i povećao nadležnosti lokalnih vlasti da bolje planiraju i prelaze na sustave mobilnosti koji imaju male emisije štetnih plinova. Svoje znanje prenijelo je kroz treninge za razvoj vještina, interaktivne javne događaje i program treninga s još devet pobratimskih gradova i regija.

Javni događaji LOW-CARB dosegli su preko 400 sudionika predstavljanjem na konferencijama, webinarima i još mnogo toga. Deset partnera u projektu također je bilo odgovorno za obuku daljnjih 620 ljudi na lokalnim, nacionalnim i međunarodnim događajima. Te su aktivnosti stvorile institucionalnu suradnju, poticale zajedničko financiranje i olakšale FUA-i da postanu lideri srednje Europe za mobilnost s niskim udjelom emisija štetnih plinova. FUA-e su Leipzig (DE), Koprivnica (HR), Brno (CZ), Skawina i Krakow (PL), Szeged (Hu) i Parma (IT).

Težnja za mobilnošću s niskim udjelom štetnih emisija u CE ne završava s LOW-CARB, veći dio njegovih razvojnih ciljeva nastavit će se u drugim projektima kapitalizacije i okvirima, ponajviše u projektu InterregCE Dynaxibilty4CE. Za više informacija o aktivnostima i rezultatima LOW-CARB-a posjetite stranicu projekta gdje se nalaze svi rezultati projekta, dostupni na svim srednjoeuropskim jezicima.

Povratak