28. 10. 2021. | Dobra praksa iz EU

Tri grada na putu prema klimatskoj neutralnosti dobila najprestižnije europske nagrade za mobilnost

Parma, Aachen i Gdynia primili su nagrade na dodjeli nagrada CIVITAS 2021. Gradovi su u tri različite kategorije osvojili prestižne europske nagrade za održivi pristup urbanoj mobilnosti. Na dodjeli su također odana priznanja gradovima Heraklionu i Vari-Voula-Vouliagmeni iz Grčke za klimatsku neutralnost te Cascaisu i Budimpešti za transformaciju.

Parma provodi najambiciozniji projekt održive urbane mobilnosti: Nova zona s niskom emisijom kako bi postigla svoje klimatske ciljeve te je tako osvojila godišnju nagradu za klimatsku neutralnost. Zamjenica gradonačelnika Parme, osvrnuvši se na nagradu, poručila je da je njihova ambicija, zajedno s partnerima iz javnog i privatnog sektora, postići ugljičnu neutralnost do 2030. godine. Žele promovirati novu kulturu urbane mobilnosti usmjerenu na potrebe građana koja je pritom održiva na način da se ograniči pristup automobilima u Zonu niske emisije na području grada. Stara gradska jezgra postat će Zelena zona i tako pridonijeti većoj kvaliteti života građana i posjetitelja Parme.

Aachen je osvojio godišnju nagradu za transformaciju na osnovu toga što je od 2020. godine transformirao 4.2 km biciklističkih staza, izgradio 1076 stalaka za bicikle, 150 punionica za električne bicikle, uveo prvi kamion za odvoz smeća na vodik u Njemačkoj i povećao kapacitet odjela za mobilnost i planiranje. Voditelj Odjela za planiranje prometa i mobilnost u Aachenu Uwe Müller izjavio je da je nagrada dokaz da se promjene u prometu ipak događaju i da su moguće. Prometna infrastruktura prilagođava se stanovnicima kako bi se povećala kvaliteta života, a putovanje bilo sigurno, mirno i održivo. Nagradu smatra poticajem za nastavak ovog održivog procesa te transformacije prometnih oblika i navika.

Gdynia se 2004. godine priključila CIVITAS-ovom projektu te naučeno primijenila u uključivanju prometnih mjera i politika u gradu. Uslijedilo je uvođenje novih autobusnih linija, teretnih bicikala, pješačkih zona, trolejbusa i čistih autobusa, provođene su kampanje održive mobilnosti, pratili se podatci i još mnogo toga. Na temelju toga je Gdynia dobila godišnju nagradu za nasljeđe. Gradonačelnik Marek Łucyk prenio je kako je priključivanje Gdynie CIVITAS-ovom projektu bila idealna prilika za učenje, razvijanje i implementiranje inovativnih ideja kao i prilika za razmjenu znanja te primjera dobre prakse o održivoj mobilnosti što je pridonijelo ubrzavanju procesa transformacije prema zelenijem i pristupačnijem gradu za njegove stanovnike.

Matthew Baldwin, zamjenik generalnog direktora Odjela za promet i mobilnost Europske komisije naglasio je kvalitetu rada koji su obavili ovogodišnji dobitnici nagrada u kretanju prema klimatskoj neutralnosti i istaknuo da se nada kako će do 2030. u Europi biti 100 klimatski neutralnih gradova.

Izvor: Eltis

Povratak