10. 10. 2016. | Sudjelovanje

CIVITAS Forum 2016. u Gdyniji

14. CIVITAS Forum održan je od 28.- 30. rujna u poljskom gradu Gdynia. Na konferenciji se okupilo 500-tinjak dionika iz cijelog svijeta koji se bave održivom urbanom mobilnošću u svojim gradovima. Tema ovogodišnje konferencije glasila je "Oblikovanje mobilnosti u budućnosti" (Shaping the mobility of tomorrow). Na konferenciji su sudjelovali mnogi članovi naše mreže, uključujući dosadašnjeg koordinatora Vladu Babića iz Grada Ljubljane te Miroslava Matešića iz Grada Rijeke koja je ovog rujna preuzela koordinaciju Mreže. U sklopu Foruma održan je i sastanak mreža CIVINET na kojem se raspravljalo o održivosti postojećih i osnivanju novih mreža. U ime Tajništva mreže u Hrvatskoj, na sastanku su prisustvovale predstavnice ODRAZ-a.

Gdynia posjeduje brojne uspješne primjere u implementaciji prometnih planova, inicijativa čiste energije i sudjelovanja javnosti. Grad je aktivni sudionik programa CIVITAS te je lider mnogih održivih mjera mobilnosti u Europi. Također, Gdynia je jedini grad u Poljskoj uključen u čak dva CIVITAS demonstracijska projekata – CIVITAS Tellus i Dyn@mo.

Trodnevni program konferencije sastojao se od brojnih radionica, prezentacija i terenskih posjeta. Sve prezentacije s konferencije dostupne su ovdje.

U sklopu programa Foruma dodijeljene su i nagrade CIVITAS za postignuća u području urbane mobilnosti. Ovogodišnji dobitnici su poljski grad Rzeszów u kategoriji “Tehnička inovacija”, talijanski grad Bologna u kategoriji “Sudjelovanje javnosti”, španjolski grad Malaga za “CIVITAS grad godine” te poljski Krakow u kategoriji “CIVITAS Transformacije”.

Na kraju konferencije najavljen je grad domaćin sljedećeg Foruma – Torres Vedras, jedan od vodećih portugalskih gradova u području održivog urbanog razvoja.

Povratak