1. 3. 2023. | Dobra praksa iz EU

Digitalizacija javnog prijevoza u Pragu

Putnici na svim linijama Praškog javnog prijevoza (DPP - Dopravní podnik hlavního města Prahy) sada mogu kupiti karte putem samposlužnih uređaja dostupnih u svim autobusima, e-busevima i trolejbusima. Dosad je to već bilo moguće u tramvajima i podzemnoj željeznici.

Na narančastim uređajima moguće je kupiti jednokratne, jednonevne ili višednevne turističke karte, a cijena ovisi o zoni. Novost je i da se karte ne moraju poništavati što pridonosi udobnosti vožnje, a jedna od prednosti je i višejezični izbornik koji olakšava upotrebu uređaja stranim korisnicima.

Slični uređaji koriste se u tramvajima od 2019. godine. Tada je putem njih prodano gotovo dva milijuna karata u vrijednosti od 58 milijuna kruna (2,4 milijuna eura). Prošle godine prodaja se gotovo udvostručila i dosegla iznos od preko 136 milijuna kruna (5,66 milijuna eura).

Iz DPP-a se nadaju kako će uređaji u autobusima za beskontaktnu kupovinu karata postati jednako popularni kao i u tramvajima što će dodatno smanjiti vožnje bez karata u javnom prijevozu.

Može se zaključiti kako je praćenje trendova u digitalizaciji i modernizacija ponude u javnom prijevozu jedna od važnijih stavki njegova učestalijeg korištenja.

Izvor: Ekovjesnik

Povratak