15. 4. 2014. | Studijsko putovanje

Održiva mobilnost? Kako to rade Ljutomer, Murska Sobota, Čakovec i Koprivnica!

Predstavnici članova CIVINET mreže iz Hrvatske i Slovenije su od 9. do 10. travnja 2014. sudjelovali na zanimljivom studijskom posjetu nekoliko slovenskih i hrvatskih gradova. Tako su u slovenskoj Murskoj Soboti i Ljutomeru te hrvatskom Čakovcu i Koprivnici imali priliku saznati više o aktivnostima usmjerenim ka održivoj mobilnosti u na području tih gradova.

Gradić Ljutomer koji se nalazi oko 40 km istočno od Maribora i u blizini granice s Hrvatskom bio je prva stanica studijskog posjeta za CIVINET grupu. Iz vrlo zanimljive prezentacije održane u ljutomerskoj gradskoj vijećnici saznali smo više o naporima koji ovaj mali grad ulaže u priču o održivoj mobilnosti – od edukativnih aktivnosti s djecom u školama, sudjelovanja na tradicionalnom Europskom tjednu mobilnosti (EMW) do rada s relevantnim dionicima na Planu održive mobilnosti (SUMP).

Za više informacija posjetite web stranicu Općine Ljutomer: http://www.obcinaljutomer.si/

slika 1

Sljedeća stanica studijskog posjeta je bila Murska Sobota, koja je sa svojih 20,000 stanovnika regionalni centar sjeveroistočne Slovenije. Saznali smo da Murska Sobota provodi nekoliko velikih projekata održive mobilnosti. Između ostalih, tu su projekti za razvijanje biciklističke infrastrukture, promociju javnog prijevoza (Murska Sobota tako ima autobusnu liniju koja je potpuno besplatna za njene stanovnike još od 2007.!) te projekt Park&Ride sustava.

Za više informacija posjetite web stranicu Općine Murska Sobota: http://www.murska-sobota.si/

slika 2

Treća stanica studijskog posjeta bio je hrvatski Čakovec. Tako smo u čakovečkoj gradskoj vijećnici imali priliku slušati o razvijenoj tradiciji biciklizma na području Čakovca, o `shared space` prostoru u centru grada te o planovima za uspostavljanje pilot projekta sustava javnog bicikla. Zanimljivost: Čakovčani se, kao i mnogi drugi gradovi diljem Slovenije i Hrvatske, bore s problemom krađe bicikala, a jedan od načina na koji pokušavaju utjecati na ovaj negativni trend je registar bicikala kojeg implementiraju još od 2003.

Više o čakovečkim aktivnostima s područja održive mobilnosti saznajte ovdje: http://www.cakovec.hr/

slika 3

Posljednja, no nikako ne i manje važna stanica studijskog posjeta je bila živahna Koprivnica, gdje su sudionike dočekali članovi izrazito aktivne biciklističke udruge Old timer Klub “Biciklin” (http://www.biciklin.hr/), koji su biciklističke znamenitosti i aktivnosti Koprivnice studijskoj grupi prezentirali na najbolji mogući način – na biciklu. Koprivnica aktivno radi i na svom Planu održive urbane mobilnosti te određenim intermodalnim aktivnostima (Koprivnica ima i željezničku i autobusnu postaju!). Jedan od većih EU projekata u kojem Koprivnica trenutačno sudjeluje jest CIVITAS DYN@MO (http://koprivnica.hr/projekti-grada/civitas-dynmo/), koji se u velikoj mjeri bavi elektromobilnošću, ali i ostalim pitanjima vezanim uz održivi gradski promet.

Za više informacija o ovom, ali i ostalim zanimljivim projektima posjetite web stranicu Grada Koprivnice:http://koprivnica.hr/.

Povratak