26. 6. 2013. | Nova mreža CIVINET

Osnovana mreža CIVINET Slovenija-Hrvatska

Svečanim potpisivanjem Memoranduma o uspostavljanju mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska u Ljubljani je 25. travnja 2013. uspostavljena mreža gradova i drugih dionika koji se u dvije susjedne države predano bave održivim planiranjem i upravljanjem prometom. Cilj mreže je prijenos znanja i dobre prakse te osmišljavanje zajedničkih projekata kojima će se financirati buduće aktivnosti prometne održivosti.

Umrežavanje i svi oblici povezivanja su dobrodošli za učinkovitije rješavanje prometnih problema, od razmjene iskustava, znanja i ideja do zajedničkog sudjelovanja i sinergije gradova, što omogućava i bolje korištenje sredstava europskih fondova.
Mreža CIVINET do danas je već uspostavljena u sedam zemalja EU, i to u Francuskoj, Španjolskoj, Portugalu, Italiji, Velikoj Britaniji, Irskoj i Nizozemskoj, a podržana je od strane Europske komisije. Svrha mreže je širiti znanje i iskustva na području energetske učinkovitosti i gradskog prometa povoljnijeg za okoliš i korisnike.

Osnivanje mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska potaknuli su gradovi Ljubljana i Koprivnica, Regionalni centar zaštite okoliša -REC Slovenija, udruga ODRAZ- Održivi razvoj zajednice te Udruga gradova u Republici Hrvatskoj, a do sada su uz osnivače, mreži pristupili gradovi Zagreb, Čazma, Dubrovnik, Ivanić Grad, Zaprešić, Rijeka, Samobor iz Hrvatske te Koper, Kranj, Ljutomer, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica, Novo Mesto, Ptuj i Velenje kao i organizacije Podružnica ZET Zagrebačkog holdinga, Fakultet društvenih znanosti Sveučilišta u Ljubljani, Javni prijevoz Ljubljane, Institut Jožef Štefan, Etrel d.o.o.i BTC d.d..

Svečanosti su prisustvovali predstavnici drugih mreža: CIVINET Španjolske i Portugala,  CIVINET Velike Britanije i Irske te CIVINET frankofonih zemalja.

Povratak