8. 10. 2021. | Najava događanja

Otvorene rane prijave za konferenciju Velo-city 2022 u Ljubljani. Objavljen je i poziv za sažetke!

Otvorene su rane prijave (Super early bird) za najveću međunarodnu konferenciju o biciklističkom prometu Velo-city 2022 koja će se održati od 14. do 17. lipnja 2022. u Ljubljani. Poznate su teme i podteme te je objavljen poziv za sažetke, s rokom prijave do 19. 11. 2021. u 23 sata (CET).

Ljubljana je poznata kao jedan od najuspješnijih gradova u posljednje vrijeme koji je uspio svoje središte zatvoriti za motorizirani promet, a omogućio neometan pješački i biciklistički promet. Ovakav pothvat podrazumijeva funkcionalan, čist i siguran zajednički prostor dostupan svima. Upravo će stoga Ljubljana postati domaćinom Velo-cityja 2022.

Tema sljedeće konferencije je Bicikliraj promjenu (eng. Cycling the Change). Prošlogodišnji pandemijski uvjeti doveli su do promjena načina života i pogleda na stvarnost. Značajnu ulogu u povećanoj mobilnosti u “novnom normalnom” trebao bi preuzeti biciklistički promet koji je itekako potreban u urbanom razvoju i postizanju globalnih klimatskih ciljeva. Osim poboljšane kvalitete života, promjene potaknute biciklističkim prometom očituju se u inovativnim pristupima planiranju javnog prostora i pružanju usluga.

Podteme:

Promišljanje urbanog prostora

Kroz temu Promišljanje urbanog prostora nastojat će se ukazati na različite pristupe i izazove u kreiranju dostupnog, sigurnog, čistog i funkcionalnog zajedničkog prostora za stanovnike.

Naglasak na građane, sudionike i zajednice

Informacije “iz prve ruke” važne su u oblikovanju odluka i novih rješenja u javnom prostoru. Suradnja građana i ostalih aktera pri donošenju odluka, iako ponekad zahtjevna, dovodi do potpore i prihvaćanja pojedinih projekata i mjera u njihovoj implementaciji.

Politike za više biciklističkog prometa

Bolja integracija biciklističkog prometa u širi prometni, klimatski, ekonomski ili socijalni aspekt omogućuje formiranje relevantnijih politika, a time više korisnika biciklističkog prometa. Razmjena znanja i primjera dobrih politika ključna je u ovome procesu.

Zeleni turizam, zelena ekonomija

Tema Zeleni turizam, zelena ekonomija obuhvaća biciklistički promet kao ključnu sastavnicu u tranziciji prema zelenoj ekonomiji i održivom turizmu.

Inovacije u urbanoj mobilnosti

Budućnost urbane mobilnosti i uloga biciklističkog prometa u njoj, naglasak su ove teme.

Na Velo-city konferenciji pozvani su sudjelovati svi donositelji odluka, akademski predstavnici, urbani planeri, predstavnici organizacija i ostali koji su uključeni u formiranje politika javnog prijevoza, odredbi i promocije za biciklistički promet, aktivnu mobilnost i održivi urbani razvoj.

Više informacija potražite OVDJE

Poziv za podnesak sažetaka potražite OVDJE.

Poveznicu na registracije i rokove potražite OVDJE

Grad Ljubljana je posebno za ovu priliku – za promociju konferencije, biciklističkog prometa i Ljubljane pripremio originalnu pjesmu te videospot na dva jezika „Vse spreminja se“ i „Change is strange“.

 

Izvor: ECF

Povratak