24. 2. 2015. | Skupština mreže

U Rijeci održana 2. Opća skupština mreže i radionica posvećena primjerima dobre prakse urbane mobilnosti

U prostoru riječke Gradske vijećnice 20. veljače 2015. je održana 2. Opća skupština mreže CIVINET Slovenija - Hrvatska. Bila je to prilika za susret članova mreže, pregled aktivnosti mreže u 2014. godini te najavu novih i zanimljivih aktivnosti koje slijede u 2015. godini.

Grad Rijeka bio je domaćin 2. Opće skupštine mreže CIVINET Slovenija – Hrvatska, koja je održana u Gradskoj vijećnici 20. veljače 2015. Bila je to prilika za susret članova mreže, pregled aktivnosti mreže u 2014. godini te za najavu novih i zanimljivih aktivnosti koje slijede u 2015. Mreža CIVINET Slovenija-Hrvatska je osnovana krajem travnja 2013. godine, na poticaj Grada Ljubljane i Regionalnog centra zaštite okoliša iz Ljubljane te Grada Koprivnice, ODRAZ-a i Udruge gradova u RH, a već se pokazala jednom od najaktivnijih europskih mreža CIVINET do sada.

Miroslav Matešić, zamjenik gradonačelnika Rijeke, pozdravio je uvodno više od 50 sudionika Opće skupštine. Istaknuo je neke od zajedničkih ciljeva mreže CIVINET i Strategije razvoja grada Rijeke do 2020. godine te partnerski potencijal mreže.

Sudionike je pozdravio i koordinator mreže Vlado Babić iz Grada Ljubljane, koji je pripremio prikaz aktivnosti mreže u 2014. te akcijskog plana za 2015. godinu. Revizor Damjan Us predstavio je članovima kratki revizorski izvještaj o financijama mreže, čije se aktivnosti većim dijelom financiraju iz europskog projekta CIVITAS CAPITAL.

Skupštini su prisustvovali i predstavnici Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture RH, na čelu s Lukom Vuletićem, pomoćnik ministra. Nadležna ministarstva u obje zemlje na taj način iskazuju podršku ideji i ciljevima mreže.

Izjava Političkog odbora mreže CIVITAS Slovenija – Hrvatska za 2015. godinu, koju je predstavio prof. Janez Koželj, zamjenik gradonačelnika Grada Ljubljane i predsjedavajući Političkog odbora (kojeg čine politički predstavnici gradova koji su članovi mreže), zaokružila je ovo važno godišnje događanje i dala nekoliko važnih smjernica. Naglasak je i dalje na održivom razvoju koji je “jedini put za izlaz iz opće društvene krize” te na podršci prihvaćanja i sustavnog provođenja planova održive mobilnosti, a Politički odbor veliku važnost daje i budućim naporima u biciklističkom prometu:
“U 2015. godini Politički odbor mreže CIVINET Slovenija – Hrvatska želi prvenstveno pospješiti napore za poticanje biciklističkog prometa, koji je uz pješački promet najzdraviji i najučinkovitiji oblik mobilnosti ljudi u gradovima i njihovoj okolici. “

PRIMJERI DOBRE PRAKSE ODRŽIVE URBANE MOBILNOSTI
U okviru Opće skupštine prikazan je niz primjera projekata održive mobilnosti iz Hrvatske i Slovenije. Na početku su sudionici imali priliku čuti o nekoliko riječkih projekata održive urbane mobilnosti. Projekt Riječkih šetnica, kojeg je predstavio pročelnik Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Srđan Škunca, odličan je primjer projekta proizašlog iz konstruktivne komunikacije s građanima.

Franko Starčević, voditelj Odjela strateškog razvoja Komunalnog društva Autotrolej iz Rijeke, govorio je o ekološkom i energetski učinkovitom javnom prijevozu, voznom parku Autotroleja koji broji više vozila koja kao gorivo koriste stlačeni prirodni plin te o postignutom značajnom smanjenju emisije CO2 u odnosu na stari vozni park.

Projekt Bike Rijeka predstavili su mladi profesionalci iz Kreativne agencije Molekula, Jasmina Hatežić i Ivan Pletenac. Uz pomoć novih tehnologija i inovacija (mobilna aplikacija dostupna na iOS i Android platformama!) projekt ima za cilj promovirati atraktivne destinacije za biciklizam unutar Riječkog prstena. U projekt je uključena i Turistička zajednica.

Primjeri iz Rijeke su pokazali što se sve može postići kad postoji vizija i provode zacrtani ciljevi, u suradnji s drugim jedinicama lokalne samouprave i relevantnim dionicima te uz korištenje modernih tehnologija.

Polona Andrelčić-Mušić iz Slovenije govorila je o izazovima gradskog biciklističkog prometa u Europi, prednostima bicikla te naglasila važnost dobre integracije biciklističkog prometa unutar postojećih (nužno povezanih) politika kao što su zdravstvo, školstvo, itd. Govorila je i o važnosti savjetovanja sa zainteresiranom javnošću kada se radi o urbanom održivom prometu.

Andrej Klemenc (REC SLO) održao je zanimljivu prezentaciju o projektu SAVA BIKE – biciklističkom putu koji bi se protezao kroz četiri zemlje: Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i koji ima nevjerojatan turistički te povezujući potencijal, tim više što postoji već cijeli niz uređenih dionica.

Luka Mladenovič (Urbanistički institut Republike Slovenije) predstavio je projekt Savjetovanje za osobnu mobilnost – metodu kojom se utječe na promjene ponašanja i navike u kretanju pojedinaca te ih se motivira na korištenje alternativnih načina prijevoza. Okosnica ove metode je personalizirani pristup pojedincu te utjecanje na promjenu ponašanja kroz model u logičnim etapama.

Helena Hećimović iz Grada Koprivnice predstavila je Centar kompetencije za SUMP za Jugoistočnu Europu u Koprivnici, čiji je cilj pomoći gradovima šire regije u izradi Planova održive gradske mobilnosti (engl. SUMP) pružanjem informacija, potpore, razmjenom iskustava i treninzima.

Nakon završetka radionice, sudionici su imali priliku voziti se u novim autobusima na stlačeni prirodni plin, prošetati se dijelom Riječke šetnice i posjetiti Planetarij te pogledati novouređeni dio riječke luke i provozati se biciklima na iznajmljivanje.

Sve prezentacije s radionice možete pogledati ovdje.

 

Povratak