11. 1. 2023. | Dobra praksa iz EU

Besplatan javni prijevoz za stanovnike Mallorce

Od 1. siječnja 2023., usluga autobusnog prijevoza za stanovnike Palma de Mallorce je besplatna. Ovom mjerom želi se ublažiti učinak rastućih cijena energije i stalne inflacije, kao i promicati korištenje javnog prijevoza.

Ovu su mjeru 12. 12. 2022. na tiskovnoj konferenciji najavili gradonačelnik Palme José Hila i ministar mobilnosti i stanovanja vlade Baleara Josep Marí. Hila je istaknuo važnost potpore obiteljima pogođenim velikom inflacijom od početka rata u Ukrajini. Gradonačelnik je istaknuo kako je pandemija COVID-19 već značajno utjecala na gospodarstvo, a iako je ‘Palma jedan od gradova koji se najbolje oporavio od krize izazvane pandemijom, to ne znači da nema obitelji koje imaju poteškoća spojiti kraj s krajem’. Uz to, Hila je naglasio da će Palma de Mallorca biti najveći španjolski grad s besplatnim javnim prijevozom, a ta je mjera dio predanosti održivoj mobilnosti.

„Uvođenjem besplatnog autobusnog prijevoza, javni prijevoz postaje prava alternativa korištenju osobnih automobila“, rekao je ministar Marí. “Omogućuje nam da pozovemo građane da koriste javni prijevoz kako bi se privatni prijevoz sve manje koristio”, dodao je, inzistirajući na tome da bi mjera također trebala pomoći u ‘izgradnji lojalnosti’ korisnika javnog prijevoza.

Ponuda „besplatno“ dostupna je samo vlasnicima  građanske iskaznice Palma(targeta ciutadana), koja je dostupna samo registriranim stanovnicima općine. Trenutačno oko 370.000 ljudi u Palmi ima građansku iskaznicu.

Od 1. rujna 2022. vlasnici kartice mogli su iskoristiti 50% popusta na pretplatne kartice za javni prijevoz od strane Gradskog prijevoznog poduzeća (EMT). Popust je od početka 2023. proširen na 100 %. Slijedi sporazum između Gradskog vijeća i regionalne vlade Balearskih otoka o dodjeli 20 milijuna eura za kompenzaciju EMT-u za gubitak prihoda od naknada.

U studenome 2022. vlada Autonomne zajednice Balearskih otoka također je objavila da će metro, međugradski autobusi i vlakovi na Balearskim otocima također biti besplatni 2023. za osobe s prvim mjestom prebivališta na Balearskim otocima.

Obje mjere početno će se primjenjivati u razdoblju od jedne godine nakon čega se može preispitati potreba i izvedivost produljenja mjere.

Izvor: Eltis

Povratak