19. 12. 2022. | Događanja

Članovi mreže CIVINET na godišnjoj konferenciji mreže POLIS

Ovogodišnja POLIS-ova konferencija naziva „Inovacije u prometu za održive gradove i regije“ održala se 30. studenoga i 1. prosinca 2022. u Bruxsellesu u Belgiji. Predstavnici ODRAZ-a sudjelovali su kao Tajništvo mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE. Više od 800 sudionika, predstavnika europskih gradova, instituta, udruga i ostalih organizacija okupilo se kako bi prenijeli primjere i postignuća sudionicima ili slušali o održivoj mobilnosti.

Tijekom dva dana, sudionici su mogli birati između 32 paralelne sesije, 8 panel rasprava i 2 plenarne rasprave koje su sadržavale važne teme u mobilnosti gradova i regija. Od inovacija u planovima održive urbane mobilnosti za ublažavanje klimatskih promjena do praktičnih sigurnosnih rješenja i od koraka prema pravednoj tranziciji do vrijednosti podataka, bio je raspon tema unutar kojih su prikazani primjeri dobre prakse, inovacije, planovi i promjene temeljene na pristupu usmjerenom na djelovanje.

Tijekom završne plenarne rasprave, potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans, profesor Carlos Moreno, koji je razvio koncept 15-minutnog grada, i vodeći donositelji odluka iz Londona, Pariza, Barcelone, Bruxellesa i regije Emilia Romana razgovarali su o tome što će gradovi morati učiniti u nadolazećim godinama kako bi postigli svoje ambiciozne klimatske ciljeve, kao i ciljeve vezane za zagušenja, kvalitetu zraka, sigurnost cesta i izmjenu modaliteta transporta na najučinkovitiji, uključiv i održiv način.

U ovom kontekstu gradovi mogu – i moraju – biti predvodnici dekarbonizacije prometa i stvoriti okruženje u kojem su građani na prvom mjestu. Gradovi poduzimaju inspirativne korake koji mijenjaju način na koji sustavi mobilnosti funkcioniraju fokusirajući se na aktivno putovanje, javni prijevoz i dijeljenju mobilnost. Temelj ovoga je koncept 15-minutnog grada Veliki i manji gradovi počeli su uključivati nove tehnike planiranja za reguliranje prometa.

„Optimističan sam jer smo svjesniji problema urbanih prostora i sada možemo djelovati s potpunim znanjem o njima. Osjećam istinsku želju za promjenom i kod političara i kod građana. Trenutna dinamika je odlučno ekološka i orijentirana na dobrobit i kvalitetu života na dnevnoj bazi“, rekao je Moreno, znanstveni direktor katedre Poduzetništvo – Teritorij – Inovacija na IAE, Sveučilišta u Sorboni.

I dok 15-minutni grad osvaja svijet urbanizma, naši lokalni, nacionalni i internacionalni čelnici razmišljaju o sljedećem desetljeću i kako stvoriti sadržajne, izdržljive politike koje će osigurati da dosegnemo klimatske ciljeve.

„Imamo 15 godina u pogledu rješavanja klimatske krize; to je ništa! 15 godina se čini kao puno vremena, ali je to zapravo treptaj oka. Europski gradovi su naši ključni partneri u transformaciji koju trebamo da bismo postigli ciljeve Zelenog plana“, kaže Timmermans koji se obratio delegatima kako bi ih potaknuo da nastave sa svojim ambicijama održive mobilnosti.

Panelisti su raspravljali o tome kako gradovi i regije upravljaju tranzicijom i prilagođavaju svoje institucionalne okvire kako bi odgovorili na prometnu transformaciju kroz koju prolazimo s obzirom na društvene ciljeve koje trebamo postići. Barcelona je jedan primjer pionira 15-minutnog grada sa svojim sustavom superblokova. Janet Sanz, zamjenica gradonačelnika za mobilnost u Barceloni, pridružila se panelu u Bruxellesu kako bi potaknula svoje kolege da nastave i ubrzaju trenutnu akciju, ističući važnost manjih upravnih jedinica u klimatskom vodstvu.

Do 2030. Bruxelles nastoji postići pad emisije CO2 za 40%. Briselski SmartMove dio je regionalnog plana mobilnosti Good Move, koji nastoji smanjiti promet tijekom najveće gužve za oko 30%. Osim toga, od rujna 2022. korištenje park and ride parkirališta (P+R) u glavnom gradu Belgije postalo je besplatno za putnike. Nadalje, troškovi pretplate za Cycloparking, mrežu sigurnih parkirnih mjesta za bicikle u cijeloj aglomeraciji Bruxellesa, smanjeni su za 75% čime se putnici potiču da ne voze u grad.

Obraćajući se panelu, Elke van den Brandt, briselska ministrica mobilnosti rekla je: „Mobilnost je kompetencija koja zahtijeva političku hrabrost. Diljem Europe kreatori promjena mobilnosti vode izazovnu borbu kako bi vaše gradove i regije učinili učinkovitijima, ugodnijima i iznad svega: zdravijima za ljude i naš okoliš.”

S druge strane kanala, London također ulaže veći napor u dekarbonizaciju prometa. Od projekta dijeljena bicikala do zona niskih emisija – s fokusom na dostupnost i uključivost – glavni grad Ujedinjenog Kraljevstva ulaže sva sredstva u ciljeve klimatske neutralnosti.

„U Londonu, gradonačelnik i ja posvećeni smo rješavanju trostrukog izazova zagađenja zraka, klimatske hitnosti i zagušenja, a to znači poduzimanje velikog koraka da građani Londona mogu udisati čišći zrak“, naveo je Seb Dance, zamjenik gradonačelnika za promet u Londonu.

Konferencija je bila prilika za druženje s ostalim europskim CIVINET mrežama te ostalim dionicima u području održive mobilnosti te razgovor o novim idejama za zajedničke projekte. Inspirativno je bilo čuti što sve gradovi rade za unaprjeđenje kvalitete življenja poboljšanjem uvjeta za održivo kretanje gradom.

 

Izvor: POLIS Network

Povratak