29. 11. 2021. | Dobra praksa iz EU

Doprinos lokalne zajednice boljim prometnim bazama podataka - primjer iz Dublina

Promet je u srži različitih društvenih problema u rasponu od sigurnosti na cestama, onečišćenja zraka, buke i svjetlosnog onečišćenja do rizika za javno zdravlje i smanjene kvalitete života građana. Obujam prometa u Dublinu povećava se, a naročito zabrinjavajuće stanje je u okolici škola. Građani nastoje utjecati na stvaranje održivije i bolje urbane mobilnosti uz pomoć projekta WeCount.

Provoditelj projekta WeCount u Dublinu je Sveučilište u Dublinu, a organizirat će radionice na kojima lokalne zajednice mogu raspravljati o prometnim problemima u svojem okruženju i pritom naučiti o tome kako analizirati podatke u prometu. WeCount će na širem dublinskom području omogućiti lokalnim zajednicama alate za mjerenje prometa u njihovoj četvrti. Telraam senzori za brojanje prometa postavljeni su na prozorima sudionika projekta, a broje automobile, kamione, bicikle i pješake na lokalnim ulicama. Osim prometa, pratit će se zagađenje bukom i zagađenje zraka na strateškim lokacijama. Ovako upotpunjeni podatci omogućit će utvrđivanje izvora zagađenja i adekvatan utjecaj na njih.

Škole su u središtu studije slučaja Dublina od početka projekta WeCount.  Nadzorom prometa i kvalitete zraka pomaže se lokalnim školama prikupiti objektivna mjerenja izvan školskih vrata. Prve provođene radionice bile su namijenjene školskoj djeci. Stavljali su Telraam prometne brojače i učili o važnosti uključivanja građana u praćenje prometa u četvrtima. Cilj je bio potaknuti mlade da postanu ambasadori WeCounta. Kako je projekt napredovao i kada je bilo postavljeno više od sto brojača prometa u Dublinu, postalo je jasno kako je kvaliteta zraka i prometno zagušenje oko škola glavni problem za građane uključene u projekt. Nedavno je objavljen i kratki VIDEO koji opisuje kako građani u okviru projekta pomažu unaprjeđenju prometnih podataka i time pridonose boljoj održivoj urbanoj mobilnosti u Dublinu.

Više o projektu WeCount pogledajte OVDJE.

Izvor: Polis 

Povratak