30. 11. 2021. | Aktivnosti članova

Projekt uspostave centra za intermodalni prijevoz tereta u Ludbregu

Intermodalni prijevoz važan je način ostvarivanja suvremenog i kvalitetnog prometnog sustava neke države. Takav način prijevoza kombinira više modela prijevoza zajedno. U suradnji s Varaždinskom županijom, Grad Ludbreg predstavio je projekt uspostave centra za intermodalni prijevoz tereta na području Grada Ludbrega i okolice.

Gradonačelnik Dubravko Bilić istaknuo je da žele Ludbreg sačuvati kao grad rada, a građanima Ludbrega i okolnih općina omogućiti bolju povezanost. Ludbreg projektom postaje hub za prikupljanje i distribuciju tereta za obližnje područje, a cilj je omogućiti prikupljanje roba koje treba distribuirati najčešće u morske i riječne luke, te druge veće ili manje intermodalne i distribucijske centre, primarno u Europi. Intermodalnim centrom omogućio bi se znatno veći udio korištenja željeznice.

Niža cijena dostave robe omogućuje veću konkurentnost postojećeg gospodarstva, privlačenje novih investicija i partnera. Ante Klečina, viši referent za projekte u području prometa u Varaždinskoj županiji, pojašnjava kako će uređen prostor na kojem je moguće okrupnjavati teret biti privlačan prijevoznicima jer omogućuje prevoženje veće količine tereta do drugih intermodlanih centara u Europi. Dodatna prednost intermodalnog prijevoza je smanjena emisija ugljikovog dioksida i veća konkurentnost gospodarstva zbog ekonomskih prednosti.

Ludbreg ima dobre preduvjete za gradnju intermodalnog centara – povoljan geografski položaj, regionalnu željeznicu i postojeće industrijske zone. Grad Ludbreg će tako uz suradnju s Varaždinskom županijom ponuditi opciju korištenja željezničkog kolodvora kao intermodalnog centra čiji je cilj pretvaranje Ludbrega u čvorište važno za razvoj Ludbrega i okolice te za povezivanje s Prelogom, Varaždinom, Koprivnicom i okolnim općinama. Gradonačelnik Ludbrega u ovome projektu pronalazi dobrobit i za starije putnike ili pak mlađe koji nemaju osobni automobil kako bi lakše dolazili do različitih sadržaja, putovali efikasnije, kvalitetnije i sigurnije te se nada da će Ludbreg biti dobar primjer i ostalim gradovima u provedbi sličnih projekata.

 

Izvor: Pametni gradovi

Povratak