1. 12. 2021. | Dobra praksa iz EU

Prvi autobusi na vodik u nizozemskoj pokrajini Zuid-Holland

Krajem 2021. godine Connexxion, tvrtka za upravljanje javnim prijevozom u zapadnoj, središnjoj, istočnoj i jugoistočnoj Nizozemskoj, će upravljati s ukupno 20 autobusa na vodik u području Hoeksche Waard-Goeree Overflakkee u nizozemskoj pokrajini Zuid-Holland.

Pokrajina Zuid-Holland dugo radi na poboljšanju kvalitete i na energetskoj tranziciji u javnom prijevozu. Dolazak autobusa na vodik upotpunjava te planove. Putnici će također imati značajnu korist od novog prijevoznog sredstva. Osim što autobusi više ne ispuštaju štetne plinove, opremljeni su niskopodnim ulazima, USB punjačima, klima uređajem, preglednim informacijskim zaslonima i mjestom za invalidska kolica. Autobusi će također imati kamere umjesto retrovizora, što će vozačima omogućiti bolju vidljivost oko vozila i tako eliminirati mrtvi kut. Dva autobusa već su dopremljena u Heinenoord i bit će uskoro puštena u promet.

Ministrica Stientje van Veldhoven navodi kako je vodik budućnost po pitanju prijevoznih sredstava poput autobusa i kamiona jer imaju veliki radijus djelovanja. Korištenjem vodika smanjuje se loš utjecaj na kvalitetu zraka i ne utječe se dodatno na klimatske promjene. Naglašava svjesnost da je trenutno malo punionica na vodik, no omogućit će se adekvatan pristup pogonskom gorivu ovih autobusa.

Izvor: Intelligent Transport

Povratak