16. 9. 2019. | Aktivnosti članova

Evropska nedelja mobilnosti 2019 u Kruševcu

Grad Kruševac već nekoliko godina u nizu obeležava manifestaciju Evropska nedelja mobilnosti, a 2016.godine je bio izabran u 10 najboljih u Evropi.

Kao trajne mere, ove godine biće promovisane biciklističke trake, koje su obeležene u rekonstrisanim ulicama, a što je deo fazne realizacije projekta biciklističkih traka kroz grad Kruševac. Pored toga, nekoliko semaforizovanih raskrsnica je rekonstruisano u kružne tokove, što ima pozitivan efekat na protok saobraćaja, bezbednost, atraktivnost, smanjenje zadržavanja vozila na raskrsnicama, što utiče na smanjenje potrošnje goriva, a i na emitovanje štetnih gasova i buke.

S obzirom da se naredne godine planira rekonstrukcija glavnog trga i da će se uskoro raspisati konkurs za idejno arhitektonsko i saobraćajno rešenje centra grada, ideja nam je da tokom Evropske nedelje mobilnosti ispitamo stavove građana na ovu temu. Šta bi za njih bilo najprihvatljivije rešenje, od ponuđenih 11, među kojima su:

  • da  li da se centar grada pretvori u pešačku zonu ili
  • da se omogući samo kretanje pešaka, bicklista, javnog prevoza, a da se zabrani kretanje privatnim automobilima ili
  • da se izmesti trasa javnog prevoza ili
  • da ostane kako jeste

 

Građani koriste javne prostore i mogu da pruže vrlo interesantne ideje, a anketa pod nazivom „Kako Vi zamišljate centar grada Kruševca 2021.godine?“ je dostupna i na sajtu grada.

I ove godine planirano je u sklopu Evropske nedelje mobilnosti, a u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje, da se sprovede radionica za srednjoškolce merenje buke u javnom prostoru. Ideja je da se izvrši merenje buke u centru grada u toku dana, kada je aktivan motorni saobraćaj i uveče, kada je glavna ulica pretvorena u prostor koji je prvenstveno otvoren za građane, a to naročito koriste najmlađi za igru i vožnju rolera, trotineta, biciklica.

Program Evropske nedelje mobilnosti je u skladu sa ovogodišnjom temom i predviđene su različite aktivnosti radi promovisanja bezbednog pešačenja i vožnje bicikla. Kao i prethodnih godina, aktivno će se uključiti škole i vrtići, KCK, Turistička organizacija, Sportski savez, razna udruženja, Pošta, Regionalna privredna komora, Biblioteka, privrednici i drugi. Predviđene su aktivnosti na više lokacija, pored ostalog u glavnoj ulici, na Bagdali, u Pionirskom parku, ali i na seoskom području. Ovog leta Sportski savez i KPB Bela Stena su organizovali više gradskih vožnji biciklima kroz grad, koje su privukle veliki broj građana svih uzrasta, a bile su organizovane i noćne vožnje, sa ciljem da se skrene pažnja na bezbednost biciklista i primenu svetala i svetloodbojnih oznaka.  Predstavnici Saveta za bezbednost saobraćaja će sprovoditi aktivnosti u cilju povećaja bezbednosti u saobraćaju i razgovarati sa građanima u cilju unapređenja infrastrukture za bicikliste, a biće i promoćija električnih vozila (bicikala, trotineta, automobila).

Kao i prethodnih godina, biće planirane aktivnosti za sve uzraste, počev od najmlađih za koje će biti organizovan dečiji bazar.

Ne zaboravimo: svi smo odgovorni za poštovanje i bezbednost svih učesnika u saobraćaju.

 

 

Povratak