7. 9. 2023. | Dobra praksa iz EU

Godina dana provedbe novog plana cirkulacije prometa u Bruxellesu: 25 % manje automobilskog prometa i 36 % više bicikala

Četvrtina manje motoriziranog prometa i više od trećine više biciklista: to je zapanjujuća bilanca godinu dana nakon implementacije novog plana cirkulacije prometa u središtu Bruxellesa.

Dana 16. kolovoza 2022. uveden je novi plan cirkulacije u Pentagonu, području od 4,6 km² u srcu Bruxellesa, uključujući njegovo povijesno središte grada. Planom cirkulacije grad Bruxelles želio je to područje učiniti pristupačnijim, ugodnijim i sigurnijim za sve načine prijevoza. Prometna gužva u središtu Bruxellesa godinama negativno utječe na život, uzrokujući zagađenje zraka, buku, sigurnost prometa i prometne gužve, što također usporava javni prijevoz. Analiza prometa također je pokazala kako je trećina prometa u Pentagonu tranzitni promet koji nije namijenjen Pentagonu.

Kao odgovor, grad je uveo niz mjera, uključujući zone s ograničenim pristupom i prilagodbe smjerova vožnje ili jednosmjernog prometa, kako bi se spriječio tranzitni promet kroz to područje. Osim toga, novi plan cirkulacije, u skladu s novim propisima o parkiranju, pomaže voditi posjetitelje Pentagona do najbližeg parkirališta koristeći odredišne petlje. Plan je imao za cilj povećati kvalitetu života i sigurnost te potaknuti stanovnike Bruxellesa (i posjetitelje) da ostave svoj automobil i prijeđu na vožnju biciklom ili javni prijevoz. Novi plan cirkulacije prometa lokalna je implementacija regionalnog plana mobilnosti „Good Move“ regije glavnog grada Bruxellesa.

Godinu dana nakon provedbe plana rezultati su jasno vidljivi. Brojanja prometa provedena u listopadu 2021. prije uvođenja sheme, te nakon toga u studenom 2022. i lipnju 2023. pokazuju značajan porast broja biciklista: ne manje od 36 % od 2021. i 16 % od studenog 2022.  Međutim, porast se ne može u potpunosti pripisati uvođenju prometnog plana: porast korištenja bicikala vidljiv je već nekoliko godina, osobito nakon COVID-19. Ulaganja u biciklističku infrastrukturu, uvođenje zona od 30 km/h, te visoki troškovi goriva također potiču biciklistički promet. Tome dodatno pridonosi uvođenje plana prometovanja.

Dok se biciklistički promet povećao, motorizirani promet znatno se smanjio. Zapravo, između listopada 2021. i lipnja 2023. motorizirani promet smanjio se u prosjeku za 27 % u cijelom području, i do 30 % unutar samog Pentagona. Međutim, u ograničenom broju ulica došlo je do povećanja prometa, posebice na pristupnim cestama do i od centra. To nije iznenađujuće, budući da plan cirkulacije, dok pokušava smanjiti ukupni prometni učinak, koncentrira promet na ograničeni broj ulica.

Brojke su bolje od očekivanih, kako u smislu pada tranzitnog prometa tako i u smislu povećanja broja biciklista,” kaže vijećnik za mobilnost u Bruxellesu, Bart Dhondt. „Ove brojke potvrđuju osjećaj koji sada imaju mnogi stanovnici Bruxellesa: da je centar tiši i ugodniji, s četvrtima i ugostiteljskom industrijom koji od toga imaju koristi. Također je vrlo pozitivno što se ova smanjenja često događaju u ulicama u kojima se nalaze škole.”

Unatoč ovim rezultatima, plan nije mogao unaprijed računati na univerzalnu podršku. Bilo je sumnjičavosti i otpora, posebice među vozačima i poduzetnicima. U drugim dijelovima briselske aglomeracije, poput Schaarbeeka i Anderlechta, javno negodovanje oko prometnih planova dovelo je do toga da su oni razvodnjeni ili čak potpuno napušteni. Svaka općina u briselskoj aglomeraciji sama odlučuje o načinu na koji će se „Good move“ provoditi.

Taj je otpor bio prisutan i u gradu Bruxellesu, posebno među vlasnicima radnji i trgovcima kad su planovi tek objavljeni. Ali Bruxelles je izbjegao težak koktel posljedica korone, energetske krize i osjećaja da su ljudima ‘okradeni’ automobili.”

Prema Dhondtu, činjenica da je plan u Bruxellesu u potpunosti proveden ima mnogo veze s pripremom. “Trebalo nam je puno vremena da sami osmislimo plan i još više vremena da to bude plan većine, a ne samo zelenih.“ Općinsko vijeće također je nastojalo što više saslušati zabrinutosti i prijedloge stanovnika i poduzetnika te prilagoditi provedbu plana.

Dhondt priznaje kako uvijek ima prostora za napredak: “Posao još nije završen. Želimo nastaviti pronalaziti rješenja tamo gdje je to potrebno kroz dijalog i komunikaciju. Primjerice, razmotrit ćemo kako možemo pomoći trgovcima s utovarom i istovarom te problemima s kojima se ponekad susreću nakon provedbe „Good movea“.  U različitim ulicama gdje je promet porastao, također se razmatraju mjere ublažavanja.

U isto vrijeme, može se primijetiti da se neki od problema koji su bili predviđeni nisu stvorili. Često se čuje argument da plan cirkulacije gura automobilski promet na već zasićenu Malu obilaznicu, uzrokujući potpuni briselski prometni zastoj. No, vrijeme putovanja Malim prstenom ostalo je praktički isto, iako se prolazni promet sada odvija duž njega, umjesto kroz stambena naselja. To pokazuju i podaci pružatelja GPS usluga koji su dostupni gradu. U početku je također bilo dosta otpora prema pješačkoj zoni u Anspachlaanu, ali “sada su ljudi uglavnom vrlo zadovoljni situacijom”, rekao je Dhondt.

“Naš cilj su bile ugodnije, privlačnije i sigurnije ulice, s mobilnošću kao polugom za postizanje toga. Uspjevamo u svom cilju, modalni pomak ide brzo,” izjavio je Dhondt. Hoće li se to pretočiti u bolje pokazatelje kvalitete života, pokazat će se kasnije ove godine, kada će rezultati studije ispitati posljedice „Good Movea“ na kvalitetu zraka, buku i niz socioekonomskih pokazatelja.

Izvor: Eltis

 

Povratak