24. 9. 2017. | Aktivnosti članova

Grad Kruševac je i ove godine učestvovao u obeležavanju manifestacije Evropske nedelje mobilnosti

Prošle godine Kruševac je u konkurenciji oko 2.500 evropskih gradova izabran u 10 najboljih za organizovanje ove manifestacije. Ove godine za manifestaciju se prijavilo više od 2.100 gradova. U toku trajanja "Evropske nedelje mobilnosti" promovisan je i obiležen međunarodni "Dan bez automobila", 22.septembar i predstavljen je strateški dokument Plan održive urbane mobilnosti (POUM), prvi takav plan urađen u Srbiji .

Ove godine glavna ulica u centru grada zatvarala se za motorni saobraćaj svakog dana od 18-22h i takav režim važi od 01.juna do 30.septembra (01.06-30.09.), što najviše koriste najmlađi sugrađani. Tokom trajanja Evropske nedelje mobilnosti, zbog organizovanja različitih aktivnosti, glavna ulica je bila zatvorena za motorni saobraćaj već od 15h, što utiče i na izmenu trasa linija javnog prevoza.

U toku trajanja ovogodišnje manifestacije, 21.septembra održana je javna prezentacija “Plana održive urbane mobilnosti Grada Kruševca 2017-2030” (eng.SUMP). Grad Kruševac je prvi grad u Srbiji, koji je uradio ovaj strateški dokument, te su na javnu prezentaciju bili pozvani predstavnici gradova/opština iz Srbije i Stalne konferencije gradova i opština.

Nacrt teksta Plana održive urbane mobilnosti (SUMP) Grada Kruševca možete videti OVDE.

Javni uvid traje do 30.septembra, sugestije i komentari su dobrodošli.

Povratak