12. 10. 2015. | CIVITAS Forum

Grad za sve - CIVITAS Forum 2015. u Ljubljani

Na ovogodišnjem CIVITAS Forumu koji je održan od 7.- 9. listopada u Ljubljani, okupilo se 500-tinjak dionika koji se bave održivim urbanim prometom i mobilnošću - predstavnici gradova, instituta, fakulteta, organizacija civilnog društva iz cijele Europe, ali i drugih kontinenata.

Inicijativu CIVITAS pokrenula je Europska komisija, kako bi potaknula europske gradove na promišljanje i provedbu mjera u gradovima za smanjenje problema uzrokovanih prometom – od zagađenja zraka do zagušenosti prometom i dr. I u novom programu za istraživanje i inovacije Obzor 2020. osigurana su sredstva za nove projekte CIVITAS-a.

Svečano otvaranje Foruma, 7. listopada 2015.
Forum je otvorila Daniela Rosco, voditeljica Odjela za čistiji promet i održivu mobilnost Opće uprave za promet EU (DG MOVE). Skup je pozdravio i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, koji je predstavio viziju i dostignuća grada domaćina na području održivog prometa i mobilnosti. U uvodnom dijelu Foruma govor su održali predstavnici slovenskog Ministarstva infrastrukture i Političkog savjetodavnog odbora CIVITAS-a.

Forum je nastavljen plenarnim dijelom pod nazivom: “Pomiriti ljude, prostore i promet”. Na rasporedu su bile dvije glavne teme:
prostorno planiranje i održiva mobilnost: kako poboljšati pristup stanovnicima gradova
dijeljenje prostora: kako pomiriti promet s gradskim prostorom i građanima.

Bilo je zanimljivo slušati i vidjeti primjere promjene u načinu razmišljanja u rješavanju prometa u gradu – od onog gdje je automobil bio glavni sudionik u prometu, inženjerskih i dizajnerskih rješenja te dijeljenja prostora između pješaka, automobila i bicikala.

Rad je nastavljen u paralelnim sesijama. Jedna od njih je bila posvećena europskim mrežama CIVINET, s naglaskom na naučene lekcije i primjere dobre prakse. S ponosom možemo reći da je koordinator mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska Vlado Babić iz Grada Ljubljane predstavio našu mrežu, koja je proglašena najaktivnijom i najbrže rastućom.

Sastanak Političkog savjetodavnog odbora CIVITAS-a
Održan je sastanak Političkog savjetodavnog odbora (PAC), na kojem su izabrani novi članovi tog tijela. Čestitamo Miroslavu Matešiću, zamjeniku gradonačelnika Rijeke na izboru u PAC te zahvaljujemo Heleni Hećimović, vijećnici iz Grada Koprivnice, koja je do sada uspješno predstavljala Hrvatsku u tom tijelu.

Politički savjetodavni odbor (PAC) je mala skupina vodećih i visoko motiviranih političara koja djeluje kao pokretačka skupina inicijative CIVITAS i mreže gradova.

Glavne aktivnosti za koje su članovi PAC-a odgovorni su: izrada preporuka; jačanje veza između EK i mreže gradova CIVITAS, kao i nacionalnih i regionalnih mreža CIVINET; odabir grada domaćina godišnje konferencije CIVITAS među gradovima kandidatima i davanje preporuka za dnevni red Foruma; sudjelovanje u ključnim aktivnostima CIVITAS-a kao što su studijska putovanja, tematske radne skupine i sl.; osiguranje i jačanje sudjelovanja lokalnih političara iz gradova CIVITAS-a i u CIBITAS aktivnostima.

PAC u svojoj Izjavi najavljuje usmjerenja, između ostalog podržali su rad mreža CIVINET i pozvali EK na njihovo daljnje financiranje.

Drugi dan Foruma – 8. listopada 2015.
Drugog dana Foruma rad je nastavljen u paralelnim sesijama, pokrivajući teme kao što su: električna mobilnost, nove sheme za dostavu roba, alati za integrirano planiranje mobilnosti i dr.

Posebna sesija bila je posvećena projektu SAVA BIKE i korištenju bicikala za prijevoz gradovima koju je organizirala naša mreža CIVINET Slovenija-Hrvatska. Moderator je bio koordinator Mreže, Vlado Babić. Pored primjera iz Slovenije, Austrije te Srbije, predstavljen je i primjer iz Hrvatske “Zeleni put – državna biciklistička ruta br.2”. Taj primjer je predstavila Darinka Jug iz Grada Zagreba.

Grad Koprivnica je bio izvrsno predstavljen: Nebojša Kalanj je predstavio uvođenje električnih  automobila, a Helena Hećimović je moderirala sesiju posvećenu električnim autobusima. Tijekom Pecha-kucha prezentacija, Marko Stančec je predstavio temu: “Pedaliranje od trnja do zvijezda – bolno, ali slavno iskustvo javnih bicikala u Koprivnici”.

Treći dan Foruma – 9. listopada 2015.
Rad je nastavljen u sesijama na teme kao što su: mobilnost u gradovima za sljedeće naraštaje, rješenja za mobilnost za inkluzivnije gradove te mogućnosti financiranj za urbanu mobilnost.

Na Forumu su se okupili i izabrani gradski predstavnici koji su imali priliku susresti se s Violetom Bulc, europskom povjerenicom za promet; Marošom Šefčovičem, potpredsjednikom Energetske unije te gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem. Tema oko koje su razgovarali je bila “Od održive gradske mobilnosti do gradova budućnosti”. Iz Hrvatske su sudjelovali predstavnici Koprivnice, Rijeke i Zagreba.

Posebni program pod nazivom “Promislimo zajedno o niskougljičnim gradovima budućnosti: kako na ispravan način provesti elektrifikaciju?”, na kojem su sudjelovali Bulc i Šefčović.

Završna plenarna sjednica
Na završnoj plenarnoj sjednici sudjelovali su i Violeta Bulc, Maroš Šefčovič te Jyrki Katainen potpredsjednik zadužen za zapošljavanje, rast, investicije i konkurentnost. Pored Zorana Jankovića, poruke skupu je poslao i Miro Cerar, predsjednik Vlade Slovenije.

Na kraju je objavljeno mjesto CIVITAS FORUMA 2016. – to će biti grad Gdyna iz  Poljske.

* Detaljnije informacije možete uskoro naći na: www.civitas.eu

Povratak