24. 9. 2015. | Aktivnosti članova

Predstavljena mreža CIVINET Slovenija-Hrvatska i dodjeljene nagrade foto natječaja "Kretanje mojim gradom"

U sklopu Europskog tjedna mobilnosti, 21. rujna 2015. u prostoru "HKD Napredak" u Zagrebu, svim zainteresiranim sudionicima predstavili smo mrežu CIVINET Slovenija-Hrvatska. Svoje projekte i aktivnosti predstavili su i neki od zagrebačkih članova mreže - Sindikat biciklista, Fakultet prometnih znanosti i ODRAZ. To je ujedno bila prilika za dodjelu nagrada autorima najboljih fotografija ODRAZ-ovog tradicionalnog foto natječaja "Kretanje mojim gradom".

Najbrojnija i najaktivnija mreža
30-ak sudionika u dvorani pozdravila je direktorica ODRAZ-a Lidija Pavić-Rogošić te ukratko predstavila mrežu CIVINET Slovenija-Hrvatska, istaknuvši kako je to trenutno najbrojnija i najaktivnija od svih europskih mreža CIVINET. Mreža okuplja preko 60 članova, od čega najviše članova čine gradovi – 13 slovenskih, 14 hrvatskih, jedan iz Crne Gore i tri iz Srbije. Ostali članovi uključeni u mrežu važni su dionici s područja održivog prometa i mobilnosti – organizacije civilnog društva, javna prometna poduzeća, instituti, fakulteti, stručnjaci te ministarstva nadležna za promet u Hrvatskoj i Sloveniji. Svrha mreža je širiti znanje i iskustva na području energetske učinkovitosti i gradskog prometa povoljnijeg za okoliš i korisnike. Glavni koordinator mreže je Grad Ljubljana, a ulogu Tehničkog tajništva u Hrvatskoj preuzeo je ODRAZ. U rujnu 2016. Hrvatska preuzima predstavništvo CIVINET-a, a mreža uskoro dobiva i zajedničku web stranicu.

Projekti održive urbane mobilnosti u Zagrebu
Marko Stančec iz Sindikata biciklista istaknuo je kako se Zagreb danas ne treba više uspoređivati s postignućima jednog Amsterdama i Kopenhagena kada je riječ o planiranju održivog urbanog prometa, dovoljno je pogledati što su na području održive mobilnosti i biciklističke infrastrukture postigli u susjednoj Ljubljani. Ovom je prilikom predstavio kampanju “Biciklom na posao” koja ima za cilj potaknuti što veći broj ljudi na povremeno korištenje bicikla na putu do posla. Kampanja se provodi u sklopu trogodišnjeg međunarodnog projekta BIKE2WORK, u kojem je Sindikat biciklista jedan od 12 partnera. Ovo je ujedno i najveća kampanja organiziranog poticanja bicikliranja u Hrvatskoj. U kampanji je tijekom lipnja 2015. sudjelovalo 342 organizacije i tvrtke, 4081 sudionika te je zabilježeno 421,455 kilometara. Stančec je najavio proširenje ove kampanje na cijelu Hrvatsku, ali i zajednički partnerski projekt ODRAZ-a, Sindikata biciklista i Gradskog ureda za promet – “Dijalog o mobilnosti”, čija će provedba započeti početkom 2016. godine.

Marko Slavulj s Fakulteta prometnih znanosti (Zavod za gradski promet) prezentirao je temu “Planovi održive mobilnosti i aktivnosti Grada Zagreba”. Istaknuo je kako je, prema preporukama Europske komisije, prihvaćanje i sustavno provođenje planova održive mobilnosti (SUMP) preduvjet za promjenu prometnih navika građana. Predstavio je projekte održive mobilnosti koji su se provodili ili se trenutno provode na području grada Zagreba – CIVITAS Elan, Presto, Trilblazer, CH4LLENGE, Socialcar. Istaknuo je kako je unatrag tri godine Zavod za gradski promet pri Fakultetu prometnih znanosti realizirao i nekoliko znanstveno-istraživačkih projekata na temu SUMP-a.

Stariji građani i mobilnost tema je koju je predstavila Ksenija Vidović Vorberger iz ODRAZ-a. Prezentirala je primjer dobre prakse, radionice na temu sigurnosti starijih građana u javnom gradskom prijevozu i kretanju gradom, koje je ODRAZ u suradnji s Gradom Zagrebom i ZET-om provodio u sklopu projekta CIVITAS Elan (2008.-2012.). ODRAZ je u svibnju ove godine, zajedno s predstavnicima i vozačima ZET-a, održao edukativno predavanje na temu sigurnosti i zaštite starijih osoba u prometu i kretanju gradom na specijaliziranom sajmu za starije osobe “Pravo doba”. Sudjelovanje na Sajmu i gostovanje u specijaliziranim TV i radio emisijama za osobe treće dobi ukazali su na potrebu nastavka organiziranja ovakvih razgovora – ne samo usmjerenih starijim građanima, već svim sudionicima u prometu, posebice osobama s invaliditetom i mladima. Najavila je kako ODRAZ u 2016. godini, u sklopu budućih projekata, u suradnji s članovima CIVINET-a – ZET-om i Gradom Zagrebom, planira nastaviti provedbu ovakvih ili sličnih radionica.

DODJELJENE NAGRADE NAJBOLJIM AUTORIMA

Četvrti po redu foto natječaj “Kretanje mojim gradom” ODRAZ je ove godine organizirao u sklopu projekta “Održiva urbana mobilnost >> CIVINET – Promocija održivog prometa u gradu Zagrebu u svjetlu europskih politika”. Natječajem se željelo potaknuti građane Zagreba na kritičko promišljanje o gradskom prometu.

Na natječaj je pristiglo ukupno 110 fotografija od 70 autora. Prema glasovima žirija (u sastavu Bosiljko Domazet, Marko Matulin, Ognjen Alujević, Ksenija Vidović Vorberger) nagrađene su sljedeće tri fotografije:

NEDA RAČKI Uski prolaz

BRANIMIR RUKAVINA Ljeto u kotačima

TARIK WALID EL KAWAM Thank you, day / Seize the day

Kako građani Zagreba promišljaju o kretanju gradom pogledajte u foto albumu, u kojem uz tri pobjedničke fotografije, s vama dijelimo još neke fotografije koje su prema izboru žirija ušle u uži izbor. Galeriju fotografija možete pogledati ovdje te na Facebook stranici ODRAZ-a => http://on.fb.me/1VihLtq

Povratak