14. 5. 2020. | Dobra praksa iz EU

Komisija objavljuje smjernice o obnovi prometa nakon zatvaranja

Europska komisija objavila je nove smjernice o postupnom obnavljanju prometnih usluga i povezanosti diljem Europe u jeku pandemije COVID-19.

Smjernice predviđaju predloženu strategiju obnove prometnih usluga u narednim mjesecima, dok se države članice još oporavljaju od izbijanja koronavirusa. To dolazi uz dodatne smjernice i preporuku za pomoć državama EU da postupno ukinu ograničenja putovanja.

‘Smjernice o postupnoj obnovi prometnih usluga i povezanosti’ iznijele su opsežne upute o načinu na koji se promet može oporaviti u narednim mjesecima.

Smjernice donose posebne upute za urbanu mobilnost, uključujući javni prijevoz, zajedničku mobilnost, aktivno putovanje i dijeljenje najboljih praksi.

Smjernice također naglašavaju kako je usmjerenost na obnovu prometnih usluga i povezanosti od vitalnog značaja. Važno je gledati prema naprijed k „održivom i pametnom oporavku prometnog sektora EU-a“, kako bi ovaj sektor mogao ostati globalno konkurentan i biti ključni dio gospodarstva EU-a i života građana. Smjernice navode kako će se lekcije naučene iz ove krize uzeti u obzir u nadolazećoj Strategiji održive i pametne mobilnosti 2020. godine

Smjernice u cijelosti možete pročitati OVDJE. Informacije o cjelokupnom paketu pogledajte OVDJE.

Rezultat je to zajedničkog pisma mreže POLIS Europskoj komisiji prošlog tjedna, u kojem je naglašena potreba za većom potporom integriranoj i održivoj urbanoj mobilnosti, dok EU planira svoju izlaznu strategiju za COVID-19.

Izvor: https://www.polisnetwork.eu/news/commission-publishes-guidelines-on-restoring-transport-post-lockdown/

Povratak