6. 9. 2022. | Aktivnosti članova

Mestna občina Ljubljana: Povabilo k sodelovanju pri načrtovanju aktivnosti za omilitev posledic podnebnih sprememb

Na Mestni občini Ljubljana se zavedamo izzivov, ki jih pred nas postavljajo podnebne spremembe, zato k sodelovanju pri načrtovanju aktivnosti in ukrepov za omilitev omenjenih posledic in za razogljičenje mesta vabimo vse deležnike, ki živijo in delujejo v mestu, strokovnjake z različnih področij, nevladne organizacije ter aktivne posameznike.

Ljubljana je bila letos izbrana v Misijo 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest do leta 2030. Gre za poziv Evropske komisije, na katerega se je prijavilo 377 evropskih mest, izbranih jih je bilo 100. Vstop v Misijo razumemo kot nagrado za dosedanje delo na področju razvoja mesta, predvsem pa smo s tem izkazali jasno namero za razogljičenje mesta. Izbrana mesta bomo delovala kot eksperimentalna in inovacijska središča, ki bodo drugim evropskim mestom zgled za doseganje ogljične nevtralnosti.

Preobrazba v ogljično nevtralno mesto zahteva številne spremembe, ki jih lahko uresničimo le s skupnimi močmi, z vsemi deležniki, ki živijo in delujejo v mestu, s strokovnjaki z različnih področij, nevladnimi organizacijami, aktivnimi posamezniki, ki imajo znanje, ideje in voljo soustvarjati skupno prihodnost.Vljudno vas vabimo, da se nam pridružite v načrtovanju aktivnosti za omilitev posledic podnebnih sprememb in za razogljičenje mesta, da sodelujete v skupnih razpravah, delite vaše mnenje in znanje in tako prispevate k skupnemu cilju. Eden od prvih korakov bo zasnova podnebne strategije z akcijskim načrtom razogljičenja mesta.
Vaš interes za sodelovanje lahko sporočite do 30. 09. 2022 na e- naslov: varstvo.okolja@ljubljana.si.
Sledilo bo povabilo na skupno srečanje, kjer bomo zasnovali dolgoročno sodelovanje in način nadaljnjega dela.

Aktivni v boju zoper podnebne spremembe

V Mestni občini Ljubljana si vseskozi prizadevamo za nenehno izboljšanje kakovosti življenja za naše meščanke in meščane. Temu sledimo tako pri načrtovanju kot izvajanju projektov, ki so hkrati usmerjeni tudi v doseganje ambicioznih okoljskih in podnebnih ciljev. Da so podnebne spremembe dejstvo, s katerim se soočamo v obliki ekstremnih vremenskih pojavov, tudi vročino, se absolutno zavedamo in iščemo rešitve za omilitev posledic podnebnih sprememb ter jih udejanjamo. Vabimo vas, da preberete odgovor župana Zorana Jankovića na javno pismo organizacij in posameznikov glede ukrepov za blaženje vročine v Ljubljani.

Izvor: ljubljana.si

Povratak