18. 12. 2019. | Aktivnosti mreže

Mreža CIVINET na 7. međunarodnoj konferenciji „U susret humanom gradu“ u Novom Sadu

Članovi mreže za održivu urbanu mobilnost CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE sudjelovali su na sedmoj međunarodnoj konferenciji „U susret humanom gradu“ koja je održana 6. i 7. prosinca 2019. u Novom Sadu. Koordinator CIVINET-a Srđan Škunca pozdravio je sudionike konferencije tijekom uvodne sesije. Na konferenciji je sudjelovalo više od 150 sudionika, predstavnika međunarodnih i domaćih organizacija, sveučilišnih profesora, predstavnika gradskih vlasti, javnih gradskih prometnih poduzeća i gradskih službi iz područja prometa, urbanizma i zaštite okoliša.

Pojam održive mobilnosti je već dugo vremena prisutan, kako na europskom, tako i na svjetskom nivou. Izdvajaju se veliki napori i ozbiljna financijska ulaganja u istraživanja i projekte, koji bi doprinjeli smanjenju emisija štetnih plinova, koje predstavljaju veliki globalni problem. Najveći problemi upravo su prisutni u gradovima, u kojima je neophodno hitno rješavanje postojećih problema i usklađivanje, s jedne strane povećanja mobilnosti, a s druge smanjenje buke, smanjenja emisija štetnih plinova odnosno opće smanjenje zagađenja okoliša i poboljšanja kvaliteta života u gradovima.

Savjetovanje „U susret humanom gradu“ već je sedmi put okupio eminentne stručnjake iz područja prometa, ali i drugih komplementarnih područja, koji su prezentirali različita iskustva i koncepte vezane za temu skupa.

Tema ovogodišnje konferencije bila je Mobilnost u održivoj životnoj sredini, u okviru koje su održane prezentacije i okrugli stol s raspravama o institucionalizaciji i upravljanju pametnom i održivom mobilnošću, novim oblicima prijevoza, budućnosti prikupljanja podataka i modeliranja prometne potražnje, ITS-u, organizaciji javnog prijevoza, korištenju zemljišta funkciji održive urbane mobilnosti, ulozi nemotoriziranog prometa u smanjenju prometnih zagušenja i prometnoj logistici.  Članovi mreže CIVINET Slo-Hr-JIE iz Kruševca, Rijeke, Zagreba, Beograda i Novog Sada sudjelovali su na okruglom stolu o planovima održive mobilnosti (SUMP). U drugim sesijama prezentacije su održali članovi iz Zagreba, Banja Luke, Novog Sada, Beograda, Bitole, Velesa, Koprivnice i drugi.

Dan prije konferencije, održan je sastanak Upravnog odbora mreže. Na sastanku se razgovaralo o budućim planovima i zajedničkom projektu s drugim CIVINET mrežama.

Organizatori konferencije su Univerzitet u Novom Sadu, Fakultet tehničkih nauka, Departman za saobraćaj, Autonomna Pokrajina Vojvodina – Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj te Udruženje “Humani Grad” Novi Sad.

*Na službenoj internet stranici Savetovanja www.humanecityns.org možete pristupiti dodatnom materijalu skupa kao što su prezentacije radova, kontakt adrese sudionika i fotografije sa skupa. 8. Međunarodno Savetovanje „U susret humanom gradu“ održat će se 2021. godine u Novom Sadu.

Povratak