5. 3. 2023. | Dobra praksa iz EU

Novi briselski prometni plan smanjio udio automobilskog prometa za jednu petinu u posljednjih šest mjeseci

Nadležni u glavnom gradu Belgije, Bruxellesu, objavili su prve rezultate provedbe svog plana "Dobar potez" (eng. Good Move Plan). Riječ je o gradskom planu mobilnosti koji ima za cilj promijeniti tijek prometa unutar grada, zatvaranjem nekih ulica i stvaranjem novih jednosmjernih ulica unutar gradskog takozvanog ‘Pentagona’ – glavnog središnjeg područja. Krajnji cilj je učiniti grad boljim mjestom za stanovnike i posjetitelje.

Iako vlasti napominju kako je još prerano donositi sveobuhvatne zaključke, rezultati nakon šest mjeseci provedbe su obećavajući. Čini se da plan već daje željene učinke, kao što pokazuju neki početni nalazi uključujući:

  • Smanjen udio prometa u središnjem dijelu Bruxellesa.
    Ukupni promet pao je za oko 19 %. Ova brojka određena je prebrojavanjem automobila koji prolaze 45 raskrižja unutar Pentagona. Prvo brojanje obavljeno je 26. listopada 2021., dok je drugo bilo 8. studenog 2022., nekoliko tjedana nakon što je plan proveden.
  • Povećan broj biciklista.
    U jutarnjoj špici izbrojano je 23 % više biciklista, a u večernjoj 13 % više biciklista.
  • Poboljšanja u određenim vremenima putovanja.
    Vožnja cijelim Kleine Ringom, bulevarom oko Pentagona, trajala je 23. siječnja 2023. oko jedan sat. To je pet minuta brže nego što je trebalo prije pandemije Covida i približno isto kao 2021. Ova poboljšanja nisu bila dosljedna u svim segmentima.
  • Smanjenje buke i čistiji zrak.

 

Međutim, plan je naišao na određeni otpor stanovnika. U prvom tjednu nakon uvođenja plana “Dobar potez”, na ulicama središta Bruxellesa se prosvjedovalo. Oni koji su sudjelovali u prosvjedu bili su zabrinuti kako će plan donijeti manje prometa, a time i manje posla u to područje. Prema izjavi grada, dužnosnici su uzeli u obzir zabrinutost mnogih stanovnika.

Gradski vijećnik za mobilnost i glavni zagovornik plana Bart Dhondt objasnio je kako lokalne vlasti odvažu ove zabrinutosti u odnosu na duh plana i da se izmjene mogu napraviti tamo gdje je to potrebno. Alderman Dhondt, u izjavi za medije je rekao: “Mnogi su ljudi jednostavno odabrali drugačiji način mobilnosti i prebacili se na vožnju biciklom ili javni prijevoz. Plan cirkulacije tako pridonosi krajnjem cilju, a to je “ugodniji grad za sve.”

Izvor: Eltis
Slika: Unsplash

Povratak