6. 3. 2023. | Dobra praksa iz EU

U Madridu je vožnja gradskih bicikala besplatna do kraja srpnja

Madridske vlasti najavile su da će korištenje gradskih bicikala BiciMad biti besplatno od ožujka do kraja srpnja ove godine. Cilj je tako potaknuti vožnju bicikla u većoj mjeri, a u konačnici smanjiti broj svakodnevnih vožnji automobilom. Besplatna usluga vrijedi od 7. ožujka ove godine.

U Španjolskoj se trenutno na razne načine potiče korištenje javnog prijevoza i aktivno kretanje. Korištenje vlakova i autobusa na duge relacije značajno je jeftinije što doprinosi povećanju broja putnika koji putuju na posao u javnom prijevozu. Uz to, Madrid je najavio da se od početka ožujka do kraja srpnja gradski bicikli BiciMad mogu koristiti besplatno. Cilj je potaknuti putnike da otkriju i ovaj način prijevoza, zajedno s njegovim prednostima.

Obnovljena i poboljšana mreža gradskih bicikala

Kako bi biciklistička infrastruktura bila održiva alternativa drugim načinima prijevoza, lokalne vlasti obnavljaju i proširuju BiciMed mrežu od kraja 2022. godine. Cijeli sustav i bicikli su modernizirani te dostupni na razini svih gradskih četvrti.

Kako bi se zajamčila dostupnost bicikala za sve korisnike, bicikl neće biti dostupan dulje od 30 minuta u kontinuitetu. U tom se razdoblju mogu obaviti sva dnevna putovanja, a na kraju vožnje bicikli se moraju ostaviti na predviđenom mjestu. Tijekom ovog razdoblja razdoblja nove pretplate ili obnove pretplata također će biti besplatne.

Izvor: Mayor.eu

Povratak