6. 3. 2023. | Dobra praksa iz EU

Tallinn i Tartu spojili su sve usluge javnog prijevoza u jednu aplikaciju

Dva najveća grada u Estoniji, Tallinn i Tartu, promiču digitalnu integraciju mobilnosti kao usluge u jednu aplikaciju. Na taj način korisnicima će se olakšati pregled ponude različitih pružatelja usluga u mobilnosti u tim gradovima, planiranje putovanja i plaćanje.

Ideja aplikacije mobilnosti kao usluge (MaaS) je predstaviti opcije javnog prijevoza dostupne u dva velika grada kao sveobuhvatnu cjelinu što će svim prednostima i jednostavnošću korištenja biti konkurencija automobilima.

“Naš cilj je stvoriti platformu koja pomaže svakoj osobi da kombinira različite načine kretanja na najpovoljniji način kako bi stigla do željenog odredišta”, rekao je zamjenik gradonačelnika Tallinna Tanel Kiik.

Dodao je: “Da bi se to postiglo, informacijski sustavi svih javnih prijevoznika i pružatelja drugih sredstava kretanja moraju biti međusobno povezani kako bi mobilna aplikacija koja ih povezuje mogla krojiti itinerere koji uzimaju u obzir potrebe svih . Osim autobusa, trolejbusa, tramvaja i vlakova, taksiji i skuteri, na primjer, također moraju biti uključeni.”

Iznos ugovora za razvoj aplikacije je 120.000 eura, plus PDV. Europski fond za regionalni razvoj sufinancira dio obujma nabave kroz aktivnost potpore nabavi za promicanje inovacija, a drugu polovicu zajednički pokrivaju gradovi Tallinn i Tartu.

 

Izvor: Mayor.eu

Povratak