6. 3. 2023. | Dobra praksa iz EU

Sigurnost prometa na cestama: Europska komisija predstavila ažurirane zahtjeve za vozačke dozvole i bolju prekograničnu provedbu propisa u cestovnom prometu

Europska komisija je 1. ožujka 2023. predstavila tri prijedloga za poboljšanje sigurnosti na cestama i olakšavanje slobodnog kretanja osoba u EU-u uz održiviji cestovni promet i njegovu digitalnu transformaciju. Modernizirat će pravila o vozačkim dozvolama, uključujući uvođenje digitalne vozačke dozvole koja vrijedi u cijelom EU-u. Posebno će osigurati da mladi i novi vozači steknu vještine, znanje, iskustvo i svijest o rizicima koji su potrebni za sigurnu vožnju na ekološki prihvatljiv način. Prijedlozima će se otkloniti i postojeći nedostaci u suradnji među državama članicama u rješavanju prekograničnih kaznenih djela povezanih sa sigurnošću prometa na cestama te omogućiti diskvalifikacija vozača na razini EU-a u slučaju teških prekršaja u cestovnom prometu.

Više od 20.000 života izgubljeno je na cestama u EU-u prošle godine, a većina žrtava bili su pješaci, biciklisti te korisnici romobila i motocikla.

Nova će pravila poboljšati sigurnost za sve sudionike u prometu i pomoći će EU-u da ostvari svoju viziju nula – da do 2050. nema smrtnih slučajeva na cestama u EU-u. Bolje će pripremiti vozače za vozila s nultom emisijom i za vožnju gradskim cestama, uz više bicikala i dvotočkaša te pješaka. Mladim vozačima omogućit će i stjecanje iskustava kroz shemu vožnje uz pratnju – od 17. godine mladi će moći učiti voziti i dobivati prometnu dozvolu. Oni koji polože sa 17 godina moći će sami voziti od svoje 18. godine, a raditi kao profesionalni vozač čim to određeni posao dopusti. To će pomoći u rješavanju trenutnog nedostatka vozača.


Modernizacija pravila o vozačkim dozvolama kako bi ceste bile sigurnije i pojednostavile svakodnevni život

Prijedlogom o vozačkim dozvolama mijenja se postojeći zakon EU-a i inspiriran je najboljom praksom koja je već na snazi u nekoliko država članica.

Ključni cilj novih pravila bit će poboljšanje sigurnosti na cestama, uz mjere koje uključuju:

 • Probni rok od najmanje dvije godine za vozače početnike nakon položenog ispita i pravilo nulte tolerancije na vožnju pod utjecajem alkohola. Ovo je bitno, jer čak i ako mladi vozači predstavljaju samo 8 % svih vozača automobila, dva od pet smrtonosnih sudara uključuju vozače ili vozače mlađe od 30 godina.
 • Omogućavanje mladima da polažu ispit i počnu voziti automobile i kamione uz pratnju od 17. godine kako bi stekli vozačko iskustvo.
 • Prilagodba obuke i testiranja vozača kako bi se vozači bolje pripremili za prisutnost ranjivih sudionika na cesti. To će pomoći u poboljšanju sigurnosti za pješake, bicikliste, kao i korisnike e-romobila i e-bicikala dok EU prelazi na održiviju urbanu mobilnost.
 • Ciljanija procjena zdravstvene sposobnosti, uzimajući u obzir napredak u medicinskom liječenju bolesti kao što je dijabetes. Vozače će također poticati da ažuriraju svoje vozačke vještine i znanje kako bi išli u korak s tehnološkim razvojem.

 

Kako bi se pojednostavilo priznavanje vozačkih dozvola među državama članicama, Komisija prvi put u svijetu predlaže uvođenje digitalne vozačke dozvole. Zamjena, produljenje ili zamjena vozačke dozvole bit će mnogo lakša jer će se svi postupci odvijati online. U istom smislu, državljanima zemalja izvan EU-a s usporedivim standardima sigurnosti na cestama bit će lakše zamijeniti svoju vozačku dozvolu za onu iz EU-a.

Ažurirana pravila testiranja uzet će u obzir prijelaz na vozila s nultom emisijom. Oni će, primjerice, procijeniti znanja i vještine povezane s naprednim sustavima pomoći u vožnji i drugim automatiziranim tehnologijama. Vozače početnike također će naučiti kako njihov stil vožnje utječe na njihove emisije – na primjer, vrijeme promjene brzina. Konačno, dopuštena masa vozila kategorije „B” prilagodit će se za vozila na alternativna goriva, budući da vozila s nultom emisijom na baterije mogu biti teža.


Učinkovito prekogranično provođenje sigurnosnih prometnih pravila

Trenutačna pravila EU-a o prekograničnoj provedbi pomogla su osigurati da nerezidentni cestovni prijestupnici ne ostanu anonimni. Unatoč tome, u 2019. oko 40 % prekograničnih prekršaja počinjeno je nekažnjeno, bilo zato što počinitelj nije identificiran ili zato što plaćanje nije izvršeno.

Današnjim prijedlogom nastoji se to riješiti dopuštanjem nadležnim tijelima da dobiju pristup nacionalnim registrima vozačkih dozvola. Komisija također predlaže jačanje uloge uspostavljenih nacionalnih kontaktnih točaka kako bi mogle bolje surađivati s tijelima za provedbu koja su uključena u istrage kaznenih djela. Time će se riješiti trenutni nedostaci u suradnji među državama članicama prilikom istrage kaznenih djela.

Nadalje, trenutni zakon pokriva neke od najčešćih prekršaja, kao što su prebrza vožnja i vožnja pod utjecajem alkohola. Komisija predlaže proširenje opsega prometnih prekršaja na:

 • neodržavanje dovoljnog razmaka od vozila ispred;
 • opasno pretjecanje;
 • opasno parkiranje;
 • križanje jedne ili više čvrstih bijelih linija;
 • vožnja u krivom smjeru;
 • nepoštivanje pravila o korištenju hitnih koridora;
 • korištenje preopterećenog vozila.

 

Ovi će dodaci pomoći u smanjenju nekažnjavanja za takva kaznena djela i poboljšati sposobnost država članica da kazne počinitelje iz drugih država članica. Također će osigurati jednak tretman rezidentnih i nerezidentnih počinitelja.

Ažurirani zakoni osigurat će poštivanje prava osoba optuženih za prometne prekršaje. Nerezidenti zadržavaju pravo na učinkovit pravni lijek i pošteno suđenje, na presumpciju nevinosti i na obranu. Ta će prava biti bolje zajamčena odredbama koje osiguravaju jedinstveni sadržaj i dostavu obavijesti o kaznama, osiguravanjem da primatelji takvih obavijesti mogu provjeriti njihovu autentičnost i postavljanjem standardnog zahtjeva dijeljenja informacija s pretpostavljenim počiniteljima.

Namjenski informatički portal omogućit će građanima jednostavan pristup informacijama o pravilima sigurnosti na cestama koja su na snazi u svakoj državi članici i s vremenom će im omogućiti izravno plaćanje svih kazni.

Pravila će također biti usklađena s EU pravilima o zaštiti osobnih podataka (GDPR i LED).


Diskvalifikacije vozača s učinkom na razini cijele EU: kraj nekažnjavanju teških prekršaja

Kako bi se spriječila nekažnjivost među prekršiteljima u cestovnom prometu, uvest će se novi sustav koji će omogućiti diskvalificiranje vozača na razini cijele EU kada država članica odluči diskvalificirati vozača zbog prekršaja počinjenog na njezinom teritoriju.

Pozivanje na odgovornost počinitelja prometnih prekršaja u svim državama članicama ključno je za sigurnost na cestama. Međutim, prema važećim pravilima, kada ozbiljan prekršaj rezultira diskvalifikacijom vožnje, ona se ne može provesti u cijeloj EU ako je vozač počinio prekršaj u državi članici koja nije ona koja mu je izdala vozačku dozvolu.

Današnji prijedlog pokriva teške prekršaje u cestovnom prometu kao što su prekoračenje brzine, vožnja pod utjecajem alkohola ili droga te nanošenje smrti ili teških tjelesnih ozljeda kao posljedica bilo kojeg prometnog prekršaja.


Sljedeći koraci

Prijedloge će sada razmotriti Europski parlament i Vijeće u redovnom zakonodavnom postupku.


Pozadina

U svom okviru EU politike sigurnosti cestovnog prometa 2021. – 2030., Komisija se ponovno obvezala na svoj ambiciozni cilj da do 2050. ima gotovo nulti broj smrtnih slučajeva i nula teških ozljeda na cestama EU-a (‘Vizija nula’) i smanjenje smrtnih slučajeva i teških ozljeda za 50 % do 2030. Današnji prijedlozi pomoći će u postizanju ovih ciljeva, a najavljeni su u Komisijinoj Strategiji održive i pametne mobilnosti 2020.

Komisija je prošli tjedan objavila najnovije brojke o sigurnosti na cestama, pokazujući da su smrtni slučajevi i dalje ispod razine prije pandemije, ali napredak se i dalje usporava.

Komisija provodi pristup sigurnog sustava vožnji u EU. Ovaj Safe System zahtijeva sigurnu vožnju, sigurnija vozila, sigurniju infrastrukturu, manje brzine i bolju skrb nakon sudara.

Za više informacija:

 

 

Izvor: Updated requirements for driving licences (europa.eu)
Slika: Unsplash

Povratak