31. 8. 2017. | Europski tjedan mobilnosti

Od 16. do 22. rujna u Europi se obilježava najveći događaj posvećen održivoj mobilnosti

Ovogodišnja središnja tema Europskog tjedna mobilnosti fokusirana je na koncept koji smo upoznali još kao mala djeca - na koncept dijeljenja. Stoga i slogan ovogodišnje kampanje glasi 'Dijeljenjem dobivate više' ('Sharing gets you further').

Korištenjem zajedničkih oblika prijevoza možemo smanjiti ne samo naše troškove, već i naš ugljični otisak. U isto vrijeme, možemo upoznati nove ljude i učiniti naše putovanje društvenijim. Pametne tehnologije, kao što su aplikacije i on-line platforme, već nam pomažu učiniti našu mobilnost učinkovitijom, štedeći nam pritom novac i pomažući zaštititi okoliš. Nove aplikacije čine našu zajedničku mobilnost lakšom nego ikada prije.Istraživanja pokazuju da prihvaćanje zajedničke mobilnosti može imati pozitivan utjecaj na naše gradove. Tako, na primjer, za svaki automobil u kojem više putnika dijeli vožnju na prometnicama je petnaest privatnih automobila manje.Dijeljenje nam također omogućava lakše kombiniranje različitih vrsta prijevoza.

Da bi urbana mobilnost bila ekološki osvještenija, moramo smanjiti broj ukupnih kilometara koje prijeđu motorna vozila, što nas upućuje na promjenu modalnog odnosa u korist aktivnih modela kretanja, kao što su pješačenje i bicikliranje te javni prijevoz.

Publikacije na hrvatskom jeziku:

Priručnik za lokalne voditelje kampanja 2017.
Tematske smjernice za 2017. godinu
Poster 2017. (pdf)Letak 2017.

Logotipi na hrvatskom jeziku

Kako sudjelovati?
Postupak prijave za sudjelovanje u obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti vrlo je jednostavan i traje svega nekoliko minuta. Potrebno je samo ispuniti on-line Obrazac za prijavu te poslati ispunjenu i potpisanu Europsku povelju od strane gradonačelnika ili druge ovlaštene osobe Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, tijelu zaduženom za nacionalnu koordinaciju, na adresu Radnička cesta 80, 10 000 Zagreb.

Više informacija o postupku prijave za sudjelovanje: http://www.mobilityweek.eu/registration/

Kako do nagrade Europskog tjedna mobilnosti?
Nagradom Europskog tjedna mobilnosti želi se nagraditi lokalne vlasti za postignuća ostvarena tijekom godine povezana s uvođenjem niza mjera održivog gradskog prometa, te poticanja građana na njihovu provedbu a sve u cilju smanjenja onečišćenja zraka i ukupnog poboljšanja kvalitete života građana.

Za nagradu mogu konkurirati svi sudionici koji svoje sudjelovanje u Europskom tjednu mobilnosti registriraju on-line na internetskoj stranici http://www.mobilityweek.eu/register-your-city/ i ispunjavaju tri tzv. ‘zlatna kriterija’ Europske povelje (organizacija tjedna aktivnosti, uvođenje barem jedne nove trajne mjere i organizacija ‘Dana bez automobila’).

Više informacija o postupku prijave za nagradu, kao i obrazac za prijavu dostupni su na internetskoj stranici http://www.mobilityweek.eu/emw-award/.

Tajništvo mreže će Europski tjedan mobilnosti obilježit panel raspravom “Inovacije za bolju mobilnost u gradu”.

Izvor: http://www.mzoip.hr

Povratak