28. 3. 2019. | Inicijativa CIVITAS

Otvorene prijave za 17. CIVITAS Forum u Grazu!

Otvorene su prijave za konferenciju CIVITAS Forum koja će se ove godine održati u austrijskom Grazu od 2. do 4. listopada. Sedamnaesti po redu europski događaj održive mobilnosti ponovno će okupiti CIVITAS zajednicu iz cijele Europe i šire. Izbor Graza za domaćina Foruma nešto je kao povratak kući - naime, prvi Forum održan je u Grazu 2003. godine. Raznovrsna grupa gradskih predstavnika, praktičara, kreatora politika i akademika i ove će godine tijekom tri dana raspravljati i analizirati važne teme mobilnosti te svjedočiti pionirskim rješenjima koja donose čišći i bolji prijevoz u Europu. Sudjelovanje na Forumu je besplatno.

Povratak u budućnost

Prvi CIVITAS Forum održan je u Grazu 2003. godine. Stvarnost u Grazu danas se znatno razlikuje od prije 16 godina, kao i u mnogim drugim gradovima diljem Europe. Ali kako i zašto se stvari mijenjaju? Kakva je bila uloga CIVITAS-a u tome? Što se mora učiniti kako bi se osigurao kontinuirani prijelaz na održivu, sigurnu i povezanu mobilnost? Kako bi ispitao ova ključna pitanja, CIVITAS Forum 2019. odlučio se vratiti u budućnost i razmotriti uzajamno djelovanje između nove tehnologije i klasičnih mobilnih rješenja. Budući da se gradovi sve više okreću planiranju i oslanjanju na javni prostor, ponovno se otkriva važnost ljudskog pogona – dviju nogu i kotača.

Razmjena znanja na zanimljive načine

Tematske sesije usredotočit će se na najvažnije teme mobilnosti – od kojih se mnoge bave trenutačnim CIVITAS projektima – i sudionicima pružaju brojne mogućnosti za otkrivanje izvanrednog rada i rezultata postignutih unutar i izvan inicijative CIVITAS. Tijekom Foruma predviđena su studijska putovanja, radionice te različiti drugi formati umrežavanja.

Graz – grad prepun pametnih mobilnih rješenja

Graz je drugi po veličini grad u Austriji s 330.000 stanovnika i glavni grad Štajerske te idealno mjesto za upoznati inteligentnu primjenu tehnoloških rješenja zajedno s vizijom mobilnosti usmjerene na građane. Do 2050. godine Graz želi biti dinamičan, održiv, energetski učinkovit i ugljično neutralan grad. Provedba Strategije pametnog grada Graza trebala bi stvoriti idealnu kombinaciju urbane namjene, atraktivnih javnih prostora i kompaktno izgrađenog okoliša u kojem je održiva održiva mobilnost na prvom mjestu. Osim toga,  Graz ima dugu povijest kao član CIVITAS-a te kao implementator održivih ideja u svoj urbani razvoj i prometne sustave. Uz jednu od najvećih pješačkih zona u Europi, Graz je bio jedan od prvih izvršitelja izgradnje biciklističkih staza i uvođenja sustava upravljanja parkiranjem. Također posjeduje intermodalno čvorište putem kojeg je korisnicima omogućen pristup različitim uslugama zajedničke mobilnosti, kao što su primjerice car-sharing i e-taxi.

Terenski posjeti na početku i kraju Foruma omogućit će posjetiteljima da otkriju ove, ali i još neke druge inovacije u mobilnosti koje se provode u Grazu.

 

PRIJAVITE SE I BUDITE INFORMIRANI!

Rezervirajte svoje mjesto na CIVITAS Forumu 2019. već sada > https://www.conftool.pro/civitasforum2019/

Nacrt programa pogledajte OVDJE , a detalje o putu i smještaju OVDJE.

Poziv za sudjelovanje i poziv za izlagače bit će objavljen 15. travnja.

Pratite #CIVITAS2019 na Twitteru kako biste bili u tijeku s najnovijim informacijama.

Povratak