31. 5. 2021. | Sastanci mreže

Mjere za održivu urbanu mobilnost u turističkim destinacijama - 8. Skupština mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE u Šibeniku

Grad Šibenik je domaćin 8. Skupštine mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-Jugoistočna Europa, koja će se održati 18. lipnja / juna 2021. u hibridnom (mješovitom) obliku u Multimedijalnoj dvorani “Kuća umjetnosti Arsen” (Obala hrvatske mornarice 1) u Šibeniku te putem platforme ZOOM. Nakon Skupštine, na kojoj će prisutni biti upoznati s izjavom Političkog odbora za 2021. i aktivnostima Mreže, slijedi okrugli stol pod nazivom "Mjere za održivu urbanu mobilnost u turističkim destinacijama ". Dan ranije, 17. lipnja /juna, u popodnevnim satima, održat će se sastanci Akademskog te Upravnog i Političkog odbora mreže. Rok za prijavu: 14. 6. 2021.

Program će započeti u 10 sati godišnjom Skupštinom mreže na kojoj će prisutni biti upoznati s radom Mreže u prethodnoj godini, izjavom Političkog odbora za 2021., programom rada u ovoj godini te prijedlogom promjene Statuta.

Okrugli stol „Mjere za održivu urbanu mobilnost u turističkim destinacijama“  (11.30 – 17 sati)

Nakon uvodnog predstavljanja teme okruglog stola, Šime Erlić iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU predstavit će financiranje projekata održive mobilnosti i turizma u Hrvatskoj.

Središnji dio događanja bit će posvećen brojnim primjerima dobre prakse održive urbane mobilnosti u turističkim središtima. Projekt integrirane mobilnosti na području Grada Šibenika koji je usmjeren na istovremeno rješavanje niza utvrđenih razvojnih izazova iz sektora prometa na području grada, predstavit će Ivana Nakić iz šibenske gradske uprave.  Aljaž Plevnik iz Urbanističkog instituta Republike Slovenije prezentirat će plan mobilnosti za turističko područje Rogle, gdje se nalazi jedno od značajnijih skijališta u Sloveniji. Srdjan Radović iz srpske općine Čajetina govorit će o izazovima izrade Plana održive urbane mobilnosti za turstičku destinaciju Zlatibor, poznato klimatsko lječilište na jugozapadu Srbije.

Osvrnut ćemo se i na upravljanje parkingom u turističkim destinacijama kroz primjer provedbe projekta Park4Sump, koji će predstaviti Tom Rye, vodeći europski stručnjak u području održive urbane mobilnosti i predavač prometnih politika na norveškom Sveučilištu u Moldeu.

Maja Bakran Marcich iz Generalne uprave za mobilnost i promet Europske komisije predstavit će  Strategiju za održivu i pametnu mobilnost kojom se postavljaju temelji za zelenu i digitalnu preobrazbu prometnog sustava EU-a i njegovu otpornost na buduće krize.

Dragica Lupić iz ZET-a ( Zagrebački električni tramvaj d.o.o.) predstavit će projekt nove zagrebačke žičare, dok će o cikloturizmu na području Bosne i Hercegovine i njegovoj važnosti za razvoj turizma u ruralnim područjima, nešto više reći Tihomir Dakić iz banjalučkog Centra za životnu sredinu.

Grad Beograd, jedan od finalista nagrade SUMP za 2020. godinu, predstavit će primjer razvoja urbane mobilnosti na svom području. Grad Beograd je usvojio Plan održive urbane mobilnosti krajem 2020. godine, nakon procesa izrade koji je trajao godinu dana.

Kraj bogatog programa okruglog stola završit će panel raspravom Pametna mobilnost u turističkim destinacijama za postizanje mjera održive urbane mobilnosti” u kojoj sudjeluju:

  • Petar Mišura, Grad Šibenik 
  • Goran Kos, Institut za turizam
  • Klara Danilović, Stalna konferencija gradova i opština u Srbiji
  • Predrag Brlek, Sveučilište Sjever
  •  Krešimir Dvorski, Dash city

 

Za sve sudionike bit će organiziran posjet novoj podzemnoj garaži “Poljana” i obilazak centra Šibenika uz pratnju turističkog vodiča.

Sastanci Akademskog te Upravnog i Političkog odbora održat će se dan prije Skupštine 17. lipnja / juna u popodnevnim satima (16 – 18.30 sati). O točnom mjestu, vremenu i dnevnom redu sastanka, članovi će biti obaviješteni putem elektroničke pošte.

PRIJAVA
Sudjelovanje potvrdite najkasnije do ponedjeljka 14. 6. 2021.  putem on-line obrasca na sljedećoj poveznici: https://bit.ly/3f1z8O1

Program uživo održat će se u Multimedijalnoj dvorani “Kuća umjetnosti Arsen” (Obala hrvatske mornarice 1, Šibenik). Svim sudionicima koji će sudjelovati online, dan prije događanja bit će poslana poveznica na ZOOM.

Program rada pogledajte OVDJE.

Slika: Shutterstock

 

Povratak