29. 4. 2017. | Dobra praksa iz EU

Planovi gradskog prijevoza: alat baziran na webu za pomoć gradovima u razvoju održivih strategija mobilnosti

Alat gradskog prijevoza, koji su zajednički razvili Opća uprava za mobilnost i promet EU-a (DG MOVE), Europska komisija i konzultantsko poduzeće Ricardo Energy & Environment Trasporti e Territorio, jest alat baziran na webu za pomoć gradskim vlastima u razvoju planova gradskog prijevoza, koji se bave najvećim okolišnim, društvenim i ekonomskim problemima s kojima će se suočiti prometni sustavi gradova u periodu do 2030. godine.

Alat pruža gradovima mogućnost utvrđivanja, razvoja, ispitivanja i procjene različitih prometnih mjera i politika.  Konkretno, on pomaže gradovima da brzo i s lakoćom procijene potencijalne troškove i učinke mjera koje bi im mogle biti od pomoći u poboljšanju održivosti njihovih prometnih sustava. Putem njega gradovi mogu istražiti kombinacije scenarija različitih politika te procijeniti učinke tih scenarija na okoliš, sigurnost, mobilnost, ekonomiju i gradski prometni sustav. Ova vrsta analize scenarija daje gradovima mogućnost brze identifikacije onih prometnih mjera koje bi mogle biti korisne u podršci njihovih ciljeva održive gradske mobilnosti.

Glavna je prednost ovog alata to što korisnici ne trebaju imati prethodno iskustvo u modeliranju prometa. Alat je prilagođen korisnicima te se odlikuje jednostavnim i intuitivnim grafičkim korisničkim sučeljem.

/// Za više informacija, posjetite http://www.urban-transport-roadmaps.eu/

Izvor: mobilityweek.eu

Povratak