23. 11. 2020. | Dobra praksa iz EU

Pokazatelji održive urbane mobilnosti (SUMI)

Pokazatelji održive urbane mobilnosti koristan su alat za gradove i urbana područja kako bi prepoznali snage i slabosti njihovog sustava mobilnosti i usredotočili se na područja za poboljšanje. Kako gradovi i urbana područja nastavljaju razvijati planove održive urbane mobilnosti (SUMP) i rade na postizanju ciljeva politike EU-a, važno je da se taj napredak dokumentira kako bi se osiguralo da takva postignuća postanu vidljiva. Europska je komisija stoga razvila sveobuhvatan set praktičnih i pouzdanih pokazatelja koji podržavaju gradove u provođenju standardizirane evaluacije njihova sustava mobilnosti i mjerenju poboljšanja koja proizlaze iz novih praksi ili politika mobilnosti.

Urbana područja širom Europe – i šire – nastoje proširiti i poboljšati svoju prometnu infrastrukturu kako bi se nosila s kratkoročnim i dugoročnim izazovima urbane mobilnosti. Međutim, da bi to učinile, lokalne vlasti prvo moraju identificirati svoje snage i slabosti.

Pokazatelji održive urbane mobilnosti Europske komisije koristan su alat za olakšavanje ovog procesa, pomažući u kontinuiranom razvoju planova održive urbane mobilnosti (SUMP) i radu na ciljevima politike EU-a. Oznake uključuju 13 osnovnih i pet neosnovnih pokazatelja, koji obuhvaćaju sigurnost prometa, zagađenje, multimodalnu integraciju, pristupačnost i još mnogo toga. Okvir također uključuje alat za usporedbu koji prikazuje uspješnost europskih gradova prema svakom pokazatelju.

Ovaj instrument ne samo da otkriva najbolje prakse, već također osigurava transparentnost i jasnoću potrebnu za sveobuhvatna i održiva poboljšanja usluga mobilnosti.

Cijeli komplet alata pogledajte OVDJE.

Izvor: polisnetwork.eu

Povratak