27. 4. 2017. | Dobra praksa iz EU

Povećanje financijskih ulaganja u automobile bez vozača u Velikoj Britaniji

Tehnologija autonomnih povezanih vozila u Velikoj Britaniji prelazi na novu razinu nakon objave da će se ona financirati iz Fonda za strateške industrijske izazove (eng. Industrial Strategy Challenge Fund  -ISCF). Tri od svih izabranih projekata unutar linije financiranja automobila bez vozača Fonda za strateške industrijske izazove podržavaju i stručnjaci iz Laboratorija za istraživanje prijevoza (eng. Transport Research Laboratory – TRL).

Najava državnog tajnika za poduzetništvo, energetiku i industrijske strategije Grega Clarka potvrdila je dodjelu financiranja projektima industrijskog istraživanja i razvoja, kako bi ovi iznjedrili novu generaciju umjetne inteligencije (AI) i kontrolnih sustava.

Uključenost TRL-a u projektni konzorcij omogućit će stručnjacima iz te organizacije pružanje vodstva po ključnim pitanjima sigurnosti, osiguranja i provjere tehnologije.

Rob Wallis, direktor TRL-a, izjavio je: “Svjedočimo daljnjim velikim industrijskim pomacima prema automatizaciji, povezanosti i elektrifikaciji vozila, kao i korištenju dijeljenih schema mobilnosti.

“Takve disruptivne inovacije na tržištu iz temelja mijenjaju načine na koje će ljudi putovati, pogotovo u gradovima, i ključno je da Velika Britanija ostane na čelu tog razvoja.”

Konzorcij u kojem će sudjelovati i TRL uključuje “Driven” (hrv. “Vožen”) – projekt kroz koji će vozni park potpuno autonomnih vozila biti raspoređen u urbanim područjima i na autocestama, s finalnim ciljem povezivanja krajnjih odredišta Londona i Oxforda.

Konzorcij vodi poduzeće s bazom u Oxfordu, Al Company Oxbotica, kojem je Centar za povezana i automatska vozila (eng. Centre for Connected and Autonomous Vehicles – CCAV) dodijelio 8.6 milijuna funti (ca. 10.15 milijuna €) kroz agenciju za inovacije Velike Britanije pod imenom “Innovate UK”.

Profesor Paul Newman, direktor Instituta za robotiku Oxforda pri Sveučilištu Oxford, i jedan od osnivača ovog poduzeća, kaže: “Driven je prvi projekt takve vrste i sa sobom donosi pregršt novih pitanja o načinima na koje će ova vozila komunicirati jedna s drugima.”

“Krećemo se od jedinstvenog autonomnog vozila prema voznim parkovima autonomih vozila – i ono što je zanimljivo nama s Instituta za robotiku Oxforda jest pitanje koje će podatke vozila dijeliti jedno s drugim, kada i zašto.”

Izvor: http://horizon2020projects.com/es-future-emerging-technologies/driverless-car-trials-uk-receive-funding-boost/

 

Povratak