4. 12. 2017. | Aktivnosti mreže

Predstavljanje mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE na seminaru EU projekta REMEDIO u Splitu

Na poziv Regionalne agencije za zaštitu okoliša u regiji Veneto (Italija), Vlado Babić iz Grada Ljubljane predstavio je mrežu CIVINET na seminaru pod nazivom "Poboljšani sustavi urbane mobilnosti u svrhu podizanja kvalitete života", koji se u sklopu projekta REMEDIO održao 23. studenog 2017. u Splitu. Na drugom projektnom seminaru obrađene su teme važne za održivu mobilnost kao što su Inteligentni transportni sustavi, Poboljšana urbana logistika i Kvaliteta života-društvena pitanja. Domaćin seminara bio je Grad Split, dok je za sadržajni koncept i tematiku seminara bilo zaduženo Sveučilište Aristotel iz Soluna (Grčka).

Grad Split trenutno sudjeluje u provedbi EU projekta REMEDIO koji se financira iz programa Interreg Mediterranean u iznosu od 267.500,00 €  i kojim se planira nabaviti sustav javnih električnih bicikala i izraditi niskougljično rješenje mobilnosti u gradu Splitu.

Puno ime projekta je „REgenerating mixed-use MED urban communities congested by traffic through Innovative low carbon mobility sOlutions“, čiji je vodeći partner ARPA Veneto – Regionalna agencija za zaštitu okoliša u regiji Veneto. Projekt ima za cilj jačanje kapaciteta gradova za korištenje transportnih sustava s niskom razinom ugljika te ih uključiti u svoje planove mobilnosti testiranjem postojećih rješenja za mobilnost putem alata za procjenu i participativnih shema upravljanja koji rezultiraju operativnim putom koji se može ponoviti i u drugim urbanim sredinama MED-a različitih veličina.

REMEDIO provodi konkretne akcije za ublažavanje zagušenja prometa u talijanskom gradu Treviso, grčkom Solunu, portuglaskom Louresu i Splitu, gdje su teritorijalne institucije, uz potporu istraživačkih / tehničkih partnera, uključene kao korisnici partnera te mogu uspostaviti mjere prilagodbe za poboljšanje održivosti planova urbane mobilnosti.

U sklopu programa, Martin Bućan iz Splitsko-dalmatinske županije govorio je o rješenjima mobilnosti na području svoje županije, Vedad Šuljić iz Regionalnog edukativnog informativnog centra za održivi razvoj u JIE (BiH)  govorio je o mobilnosti u Sarajevu, trenutnoj situaciji i budućim planovima, zatim je Victoria Perez le Maignan iz Agencije za održive mediteranske gradove i područja (Francuska)  predstavila CATMED – platformu za održive urbane modele. S prezentacijom pod nazivom “Povezivanje zemalja EU i zemalja izvan EU” Vlado Babić predstavio je mrežu CIVINET.

U drugom dijelu seminara, Nikša Jajac iz Sveučilišta u Splitu prezentirao je projekt CAMP-sUMP “Planiranje održive gradske mobilnosti – Modeliranje koncepata i alata za podršku odlučivanju”, dok je o temi “Inovativna gradska logistika u kontekstu održivih planova urbane mobilnosti (SUMP)” govorila Georgia Aifadopoulou iz Centra za istraživanje i tehnologiju Hellas (Grčka).

/// Više o projektu REMEDIO pogledajte ovdje: https://remedio.interreg-med.eu/

 

 

 

Povratak