5. 3. 2018. | Sastanci mreže

U Kruševcu održana 5. Skupština mreže CIVINET

Grad Kruševac je 23. veljače / februara 2018. bio domaćin 5. Skupštine mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE, na kojoj se okupilo 80 članova Mreže - predstavnika gradova, ministarstava, fakulteta, instituta, udruga, poduzeća te drugih dionika koji se bave održivim prometom u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori, Srbiji i Makedoniji. Neposredno prije Skupštine održan je sastanak Političkog odbora, kojeg čine predstavnici gradova i općina.

Sudionike Skupštine uvodno su pozdravili koordinator mreže CIVINET Srđan Škunca te gradonačelnica Grada Kruševca Jasmina Palurović. Gradonačelnica  se zahvalila što je Kruševcu pripala čast da bude domaćinom skupštine ove najaktivnije i najbrojnije europske mreže CIVINET koja okuplja preko 140 članova iz šest zemalja. Istaknula je kako je Grad Kruševac prvi grad iz Srbije koji se pridružio mreži CIVINET 2015. godine te prvi grad u Srbiji koji je napravio Plan održive urbane mobilnosti.

Lidija Pavić-Rogošić iz ODRAZ-a / Tajništva mreže je obavijestila prisutne o stanju članstva te je istakla da je mreža CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE najbrže rastuća mreža. Od posljednje Skupštine u Mariboru broj članova je porastao sa 118 na 141 člana na kraju 2017. godine. U nastavku je predstavila Izvješće o djelovanju mreže u 2017. godini.

Koordinator Srđan Škunca informirao je o Planu aktivnosti mreže za 2018.  Zatim je predstavio Političku izjavu za 2018. godinu, koju je prethodno usvojio Politički odbor. Obavijestio je članove o predloženim izmjenama i dopunama Statuta kako bi se prilagodio nastalim promjenama (Bugarska ima samo jednog neaktivnog člana te osniva vlastitu mrežu; prestao je djelovati REC Slovenija kao organizacija te momentalno nema Slovenskog tajništva te kako bi se bolje objasnio sastav Političkog odbora).

Skupštini mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE predloženo je donošenje sljedećih odluka koje su jednoglasno usvojene:

– Plan rada za 2018.
– Politička izjava za 2018.
– Izmjene i dopune Statuta

Nakon Skupštine održan je okrugli stol posvećen planiranju održive urbane mobilnosti na kojem su predstavljeni primjeri i izazovi SUMP-ova iz Ljubljane, Malmő-a i Kruševca te hrvatski i slovenski primjeri sustava javnih bicikala. Nakon radnog dijela programa, organiziran je turistički obilazak grada.

Povratak