26. 3. 2019. | Sastanci mreže

U Tivtu održana 6. Skupština mreže CIVINET Slo-Hr-JIE

Opština Tivat iz Crne Gore bila je ovogodišnji domaćin godišnje Skupštine mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE, koja je održana 5. ožujka/marta u okviru Svjetskog dana energetske učinkovitosti. Na Skupštini se okupilo 95 sudionika, predstavnici gradova i općina, ministarstava, fakulteta, instituta, udruga, poduzeća te drugi dionici koji se bave održivim prometom u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori, Srbiji i Makedoniji. Dan prije održani su sastanci Upravnog te Političkog odbora, kojeg čine predstavnici gradova i općina.

Sudionike Skupštine uvodno su pozdravili Milorad Burzan iz crnogorskog Ministarstva ekonomije te dr. Siniša Kusovac, predsjednik Opštine Tivat. Informirali su da su u Crnoj Gori doneseni propisi koji omogućavaju projekte, od kojih su mnogi financirani kroz suradnju s UNDP-om te iz fondova EU. Naveli su i niz projekata koji su provedeni, između ostalog, i u području održive mobilnosti. Opština Tivat posljednjih desetak godina intenzivno radi na području održive mobilnosti kroz uvođenje različitih modela koji pokazuju rezultate, rekao je u uvodnom obraćanju predsjednik Opštine Tivat dr. Siniša Kusovac, pri čemu je istaknuo kako su posebnu pažnju posvetili kontinuiranoj edukaciji djece i mladih te promoviranju upotrebe alternativnih načina prijevoza i privremenih obustava prometa s ciljem vraćanja ulica pješacima i biciklistima.

Lidija Pavić-Rogošić iz ODRAZ-a / Tajništva mreže obavijestila je prisutne o stanju članstva te je istaknula kako je mreža CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE najbrže rastuća od ukupno 13 europskih mreža CIVINET te je krajem 2018. godine imala 160 članova. U nastavku je predstavila Izvješće o djelovanju mreže u 2018. godini.

Rad mreže koordinira Grad Rijeka te su se skupštini obratili i Marko Filipović, dogradonačelnik Rijeke i predsjednik Političkog odbora mreže te Srđan Škunca, koordinator.

Marko Filipović predstavio je Političku izjavu za 2019. godinu, koju je prethodno usvojio Politički odbor. U političkoj izjavi, Politički odbor je posebno istaknuo potrebu nastavka edukacije članova predstavničkih i izvršnih tijela jedinica lokalne samouprave, naročito u području izrade planova održive urbane mobilnosti i njihove primjene te razvoj zajedničkih projekata članova, što je zacrtano još pri osnivanju mreže 2013. godine. S ciljem što boljeg funkcioniranja mreže, Politički odbor drži potrebnim uvesti članarinu, kojom će se omogućiti pokrivanje nužnih troškova rada Mreže, istaknuo je. Članarinu bi uplaćivale prvenstveno jedinice lokalne samouprave te se Upravni odbor zadužuje da u roku od šest mjeseci predloži model plaćanja i u vezi s tim pripremi odgovarajuće statutarne i druge promjene.

Prije kratke rasprave i glasanja, koordinator Srđan Škunca informirao  je članove o planiranim aktivnostima mreže za 2019. godinu.

Skupštini mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE predloženo je donošenje sljedećih odluka koje su jednoglasno usvojene:

– Plan rada za 2019.
– Politička izjava za 2019.

U nastavku, članovima Skupštine predložen je prijedlog restrukturiranja Političkog odbora mreže (delegatski pristup) i uvođenja članarine, čiji će model financiranja biti predložen na sastanku Upravnog odbora koji će se održati u lipnju u Kranju uoči 4. CIVINET Foruma.

Nakon Skupštine održan je okrugli stol o održivoj mobilnosti  na kojem je predstavljeno nekoliko primjera planova održive urbane mobilnosti te je održana panel rasprava “Iskustva izrade i primjene planova održive urbane mobilnosti”. U popodnevnom dijelu programa održane su paralelne sesije projektnih aktivnosti članova iz Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Nakon radnog dijela programa, organiziran je turistički obilazak grada.

Slika: Miko Djuričić Tivat

Fotogaleriju sa Skupštine pogledajte OVDJE.

Povratak