26. 5. 2022. | Aktivnosti mreže

U Zagrebu održan sastanak europskih mreža CIVINET

Mreža CIVINET Slovenija-Hrvatska-Jugoistočna Europa od 23. do 25. svibnja 2022. bila je domaćin susreta predstavnika europskih mreža CIVINET čija je glavna svrha promicanje održive mobilnosti i pristupa CIVITAS na lokalnoj razini. Tijekom tri intezivna dana raspravljalo se o načinu funkcioniranja mreža CIVINET te međusobnoj razmjeni znanja i iskustava, kao i budućim planovima. Na događanju su sudjelovali predstavnici sedam od ukupno 10 mreža - CIVINET Češka-Slovačka, CIVINET Španjolska-Portugal, CIVINET Grčka-Cipar, CIVINET Nizozemska, CIVINET Rumunjska, CIVINET Mađarska i mreža domaćin.

Na samom početku putem video veze, prisutnima se obratio Torsten Klimke, voditelj odjela za inovacije i istraživanje u Glavnoj upravi za mobilnost i promet Europske komisije. Ispred organizacije Mobiel 21 sve okupljene pozdravio je Fred Dotter, koordinator CIVITAS Elevatea. U ime domaćina, prisutnima su se obratili Matija Vuger iz Grada Zagreba (koordinator Mreže) i Goran Lampelj iz Tajništva. Online nam se kratko pridružio i Torsten Klimke, voditelj odjela za inovacije i istraživanje u Glavnoj upravi za mobilnost i promet Europske komisije.

Prvi dan (Strategy Day) bio je posvećen međusobnom predstavljanju mreža putem kratke pitch prezentacije, nakon čega su sudionici imali prilike jedni drugima dati povratnu informaciju.

Fokus drugog dana (Exchange Day) bio je na neformalnom i formalnom prijenosu znanja i savjeta, uspješnim pričama iz mreža CIVINET, razmjeni ideja, profesionalnom razvoju i umrežavanju. Za sudionike je organiziran terenski posjet  u sklopu kojeg je Matija Vuger iz Grada Zagreba sudionicima predstavio planove proširenja pješačkih zona u Zagrebu, s naglaskom na uskoro otvaranje nove pješačke zone stare Vlaške, nakon čega je za sve organizirana vožnja žičarom Sljeme.

Posljednji dan (What is next day) zajedničkog druženja bio je posvećen promišljanju o budućnosti, pri čemu je u grupnom radu korištena metoda World Cafea. Sudionici su kroz strukturirani razgovor raspravljali o tome kako uspostaviti bolju suradnju s Inicijativom CIVITAS, gdje vide mreže CIVINET za pet godina te na koji način privući nove korisnike i  “prodati” svoje usluge.

Sastanak je organiziran u sklopu projekta CIVITAS Elevate uz podršku mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE.

Fotogalerija s događanja dostupna je OVDJE.

Povratak