19. 5. 2022. | Aktivnosti članova

Studijski posjet Grazu primjerima dobre prakse održive mobilnosti u sklopu projekta Urban STEM

U sklopu provedbe aktivnosti projekta UrbanSTEM u kojem sudjeluju i neki članovi CIVINET-a, ODRAZ je od 11. do 13. svibnja 2022. za 17 predstavnika projektnog tima organizirao studijski posjet primjerima dobre prakse održive mobilnosti u Grazu. Elektromobilnost, dekarbonizacija autobusnog sustava gradskog javnog prijevoza, integracija inovativnih usluga na zahtjev, autobusi na vodik, autonomna vožnja, koncepti mobilnosti za pametne gradove, zaštita klime u Grazu, posebno njegov prometni aspekt – teme su s kojima su sudionici bolje upoznati tijekom studijskog putovanja. 

Prvi dan posjetili smo Energie Steiermark, četvrtog po veličini pružatelja usluga opskrbe energijom u Austriji (oko 500.000 korisnika), ali i u području elektromobilnosti. Alexander Schummi iz Ibiole, podružnice Energie Steiermarka, predstavio nam je usluge e-mobilnosti, uključujući infrastrukturu za punjenje i upravljanje.

Sljedeći dan nastavili smo posjetom istraživačkom centru HycentA. Riječ je o jedinoj istraživačkoj instituciji u Austriji koja se bavi vodikom i povezanim tehnologijama. Osnovana 2005., provodi brojne domaće i međunarodne istraživačke i razvojne projekte u suradnji s industrijom i akademskim ustanovama. Teme uključuju proizvodnju, distribuciju, skladištenje i primjenu vodika. Michael Richter nam je prikazao jedan od projekata koje HycentA provodi u području mobilnosti – Move2zero koji ima za cilj potpunu dekarbonizaciju autobusnog sustava gradskog javnog prijevoza te integraciju inovativnih usluga na zahtjev.

Popodnevni dio programa bio je rezerviran za posjet najvećem europskom centru za istraživanje i razvoj tehnologije virtualnih vozila – Virtual Vehicle Research GmbH, s čijim djelovanjem nas je upoznao Anton Fuchs. Opći cilj Centra je primjena virtualnog modeliranja i simulacije kao konkurentne i inovativne metode razvoja vozila. U nastavku koji je uslijedio, poslušali smo zanimljivo izlaganje Jelene Rubese-Zrim, vodeće istraživačice Centra, koja se u svom istraživačkom radu bavi karakteristikama i trajanjem  života baterije.

Treći dan našeg studijskog posjeta bio je posvećen mjerama aktivne mobilnosti i zaštite klime u Grazu te smo tom prilikom posjetili javni prostor nove pješačke zone u centru grada. Kao dio šireg nastojanja da se stvori zona samo za pješake u povijesnoj jezgri, Grad Graz je proveo ambiciozan program preoblikovanja svojih povijesnih ulica i javnih prostora kroz visokokvalitetne dizajnerske intervencije. Ova inicijativa ima za cilj poboljšati kvalitetu i dostupnost javnog prostora, promovirati nemotorizirani prijevoz te ublažiti klimatske promjene. Nadamo se kako ćemo ovakvu preobrazbu javnog prostora uskoro doživjeti i u hrvatskim gradovima.

Za kraj bogatog trodnevnog programa posjetili smo Gradsku vijećnicu gdje nam je Wolfgang Götzhaber iz Grada Graza prezentirao Plan za zaštitu klime Grada Graza, posebno njegov prometni aspekt.

Fotogaleriju sa studijskog putovanja pogledajte OVDJE.

Projekt ‘Urban STEM – za gradove i zajednice budućnosti’ je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Projekt provodi udruga DOOR iz Zagreba u suradnji s ODRAZ-om, Fakultetom prometnih znanosti i Fakultetom strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Povratak