24. 8. 2023. | Dobra praksa iz EU

Zahvaljujući aplikaciji MaaS, Berlin proglašen najpametnijim europskim gradom!

Juniper Research je Berlin rangirao kao vodeći pametni grad u Europi za 2023. godinu. Studija definira pametni grad kao mjesto koje 'poboljšava tradicionalne mreže i usluge digitalnim rješenjima za dobrobit stanovnika i poduzeća'.

Analiza je istraživala sljedeća područja:

  • promet i infrastruktura;
  • energetika i rasvjeta;
  • upravljanje gradom i tehnologija;
  • urbana povezanost.

 

Berlin je rangiran kao vodeći grad uglavnom zbog svog rada vezanog uz promet, integracijom privatnog i javnog prijevoza pomoću aplikacije Mobility-as-a-Service (MaaS), Jelbi. Istraživači su također istaknuli napore koje je grad poduzeo na zajedničkim uslugama mikromobilnosti, kao i proizvodnji obnovljive energije.

Juniper predviđa velike mogućnosti uštede emisija koristeći razvoj pametnih gradova u Europi, dostižući 247 milijuna tona CO2e do 2028. Danas, oni već vide uštede od 161 milijuna tona CO2e.

Dok Berlin zauzima vodeću ulogu u poslovima povezanim s prometom i energetikom u Europi, Šangaj je rangiran kao vodeći grad na globalnoj razini. Glavni razlozi za ovu poziciju je ‘Citizen Cloud’ koji pruža više od 1.000 različitih usluga za stanovnike, snažno uvođenje 5G-a i korištenje inovacija poput digitalnih blizanaca. Istraživači navode da upotreba podataka i povezanosti može biti u sukobu s privatnošću.

Izvor: Eltis.

Povratak