21. 8. 2023. | Događanja

Europski tjedan mobilnosti: koraci za uspješnu organizaciju Dana bez automobila

Kako bi se pomoglo gradovima i regijama u razvoju i provedbi uspješnog Dana bez automobila, Europski tjedan mobilnosti objavio je smjernice za praktičare.

Naše urbano okruženje oblikovano je kako bi se napravilo mjesta za automobile. To je dovelo do kolektivne ovisnosti o motoriziranim vozilima. Ipak, oni su glavni izvor potrošnje energije povezane s prometom, kao i zagušenja, zagađenja zraka i buke te nedostatka sigurnosti.

Diljem Europe gradovi i regije poduzimaju usklađene akcije za smanjenje upotrebe automobila.

Dani bez automobila vrijedni su alati za isprobavanje i širenje svijesti o kapacitetu i potrebi za promjenom prioriteta prijevoza u gradskim središtima te preraspodjeli prostora prema aktivnom putovanju i javnom prijevozu.

U Tartuu (Estonija), jedna od glavnih gradskih ulica isprobala je mjesec bez automobila, s 8.000 m2 prostora za jogu, koncerte, festivale, vrtuljak i bazen. U međuvremenu, u glavnom gradu Francuske, razvoj područja ‘Pariz diše’ u mnogim četvrtima, s prostorom zatvorenim za automobile nedjeljom i praznicima, pokazao se nevjerojatno popularnim.

U sklopu EUROPSKOG TJEDNA MOBILNOSTI, 22. rujna, tisuće gradova u Europi, ali i šire, zatvaraju svoje ulice za motorizirani promet i otvaraju ih za ljude.

EUROPEANMOBILITYWEEK vodeća je kampanja Europske komisije za podizanje svijesti o održivoj urbanoj mobilnosti. Promiče promjenu ponašanja u korist aktivne mobilnosti, javnog prijevoza i drugih čistih, inteligentnih prijevoznih rješenja.

Glavni se događaj odvija od 16. do 22. rujna svake godine, a kulminira popularnim Danom bez automobila. Lokalne vlasti se potiču da iskoriste glavni tjedan za isprobavanje inovativnih mjera planiranja, promicanje nove infrastrukture i tehnologija, mjerenje kvalitete zraka te dobivanja povratnih informacija od javnosti.

Kako bi podržao gradove i regije u razvoju i provedbi uspješnog Dana bez automobila, EUROPEANMOBILITYWEEK je objavio smjernice za praktičare.

Radnje unutar ovih smjernica uključuju:

  • Odaberite cijeli grad ili jedno određeno područje – Ako je definirano više od jednog područja, pješačke staze ih mogu povezivati. Uzmite u obzir vrstu područja (stambeno, poslovno, trgovačko), dostupnost i okolni parking, itd. Pružite jasne informacije redovnim vozačima automobila.
  • Odredite vrijeme – Odabir dana u tjednu maksimizirat će smanjenje emisija, buke i potrošnje goriva, dok će ljudima pokazati da postoje druge opcije dostupne za njihova dnevna putovanja. Jedan sat prije do jedan sat nakon normalnog radnog vremena je najbolje! Vikendi bez automobila ili nedjelje jednom mjesečno također su dobra ideja.
  • Uključite lokalne organizacije – Što je više organizacija uključeno, to bolje: grupe biciklista; škole; tvrtke; udruge stanovnika; vijeća mladih; prijevoznici javnog prijevoza itd. Od samog početka obratite posebnu pozornost na trgovce.
  • Razmislite o parkiranju – Neki putnici će trebati parkirno mjesto da ostave svoj automobil. Parkiralište mora biti povezano javnim prijevozom, zajedničkim biciklima/skuterima, pješačkom i biciklističkom infrastrukturom, itd. Također je vrijedno pokrenuti posebne usluge prijevoza. Stanovnici trebaju očistiti ulice dan ranije.

 

Mjerenje utjecaja dana bez automobila također je ključno, a prikupljanje brojki o potrošnji goriva, emisijama, utjecaju na zdravlje djece i odraslih, razinama buke, prometu i troškovima pomoći će pokazati pozitivne prednosti.

* Više informacija i resursa o planiranju i obilježavanju Dana bez automobila možete pronaći na web stranici EUROPSKOG TJEDNA MOBILNOSTI.

Izvor: eltis.org

Povratak