15. 5. 2023. | Dobra praksa iz EU

Pariz predstavio svoje prvo susjedstvo s nultom emisijom ugljika

Početkom travnja službeno je otvorena prva pariška četvrt bez ugljika, smještena u 19. arondismanu. Novi stambeni kompleks koji se sastoji od četiri zgrade nazvan je Îlot fertile (Plodni otok) i unatoč svojoj maloj veličini sadrži stambene jedinice, hotele, trgovine, urede i sportske sadržaje, a što je nevjerojatno – uopće nema parkirnih mjesta.

Plodni otok nalazi se na nekadašnjem degradiranom industrijskom prostoru između željezničkih tračnica i zauzima površinu od 1,3 ha. Međutim, mala površina četvrti također pokazuje da je moguće stvoriti održive i višenamjenske urbane prostore u skladu s održivim standardima.

15-minutni grad? To bi čak moglo dovesti do dvominutnog koncepta grada.

Svaki aspekt susjedstva u skladu je s održivom praksom s niskim udjelom ugljika.

Raspored i dizajn zgrada pažljivo su razmotreni kako bi se što više ograničili energetski zahtjevi za grijanje, hlađenje i rasvjetu. Proizvodnja energije na licu mjesta planirana je s biosolarnim krovovima od 1.000 m2 fotonaponskih panela, koji se prirodno hlade raznim biljkama koje se također nalaze na krovovima.

U samoj konstrukciji korišteni su lokalni materijali ili beton s niskim udjelom ugljika. Sve zgrade opremljene su inovativnim sustavom za povrat topline. Pumpe hvataju toplinu iz sive vode (otpadne vode iz tuševa ili perilica posuđa) kako bi je pretvorile u energiju za opskrbu toplovodnih mreža. Kada se ohladi, ta će ista otpadna voda proći ispod pješačke staze kako bi se pridružila krugu ohlađene vode koji se koristi za hlađenje ureda.

Automobili ni na koji način nisu uključeni u planove mobilnosti. Umjesto toga, meka tračnica za mobilnost povezuje zgrade s obližnjom stanicom regionalnih vlakova RER E, kao i s tramvajskom stanicom. Sama staza bit će vlasništvo općine.

Uz to, sa svojim javnim vrtom, biosolarnim zelenim krovovima, zasađenim terasama i povrtnjacima koje dijeli gotovo 30 stabala voća, Plodni otok nudi stanište lokalnoj flori i fauni.

Postavljeni su hoteli za kukce, kućice za šišmiše na krovu, pa čak i suhozid za smještaj guštera. Kućice za ptice integrirane su u fasade. Osobito za brzake, ptice koje se odbijaju nastaniti u nepoznatim staništima, posvećeni su zvučni zapisi objavljeni neposredno prije sezone parenja kako bi ih se namamilo u gnijezdila.

Kako bi ispunio svoje obveze prema gradu Parizu u vezi s emisijom ugljika, Linkcity (izvođač nekretnina) već je isplanirao preventivno praćenje različitih zgrada, posebno za praćenje potrošnje i rada toplinskih pumpi.

Investitor se obvezuje 10 godina pratiti život četvrti i potvrditi Gradu poštuju li se obveze u smislu društvene integracije i održivog razvoja.

Izvor: mayor.eu

Povratak