23. 6. 2021. | Dobra praksa iz EU

2021. godina – Europska godina željeznice

Europski parlament je 2021. proglasio Europskom godinom željeznice, tijekom koje se promiče održivo putovanje vlakom uz posebna događanja, rasprave i tematske aktivnosti. Opći cilj je postizanje klimatske neutralnosti do 2050. tj. ostvarenje Europskog zelenog plana po kojem EU mora smanjiti 90 % emisija CO2 iz prometa.

Ulaganje u željeznice i promicanje vlakova kao održive, sigurne i moderne vrste prijevoza jedan je od posebnih ciljeva za ovu godinu.

Na razini EU-a i država članica organiziraju se različite inicijative i događanja za promicanje rasprave, izgradnju pozitivnog imidža i podizanje razine osviještenosti, informiranja i uključivanja građana, poduzeća i javnih tijela u korištenju željeznice za prijevoz putnika i roba kao jednog od načina borbe protiv klimatskih promjena.

Proglašenjem 2021. godine Europskom godinom željeznice nastoji se potaknuti države članice na povećanje udjela putnika i tereta na željeznici putem promocije željezničkog prijevoza kao okolišno održivog, inovativnog, međusobno povezanog, intermodalnog, sigurnog i cjenovno pristupačnog oblika prijevoza.

Modernizacija željezničke infrastrukture i željezničkih vozila, provedba Europskog sustava upravljanja željezničkim prometom (ERTMS), širenje informacija o pravima putnika, digitalizacija informacija koje se pružaju korisnicima (pružanje informacija u stvarnom vremenu, cijene karata i vozni redovi), ponuda jedinstvenih i razvoj inovativnih multimodalnih karata, zatim uloga željeznica u međunarodnom prijevozu putnika unutar Unije te mreža noćnih vlakova samo su neke od važnih tema koje sui u fokusu planiranih događaja i aktivnosti u ovoj godini.

Partnerstva i događanja

U svom Prilogu objavljenom u Službenom listu Europske unije, Europska komisija navodi okvirni popis partnerstava i događanja povezanih s Europskom godinom željeznice:

  1. partnerstva s filmskim festivalima diljem Europe kako bi se istaknulo važno mjesto željeznice;
  2. suradnja s europskim muzejima željeznice i postojećim kulturnim događanjima, poput filmskih festivala i umjetničkih izložbi;
  3. partnerstva s Europskom agencijom za željeznice (ERA, https://www.era.europa.eu/) kako bi se istaknuli:
  • rezultati željezničkog sektora u Europi;
  • znanje i iskustvo dionika u željezničkom sektoru, posebno željezničkih radnika;
  • prednosti željeznice u smislu sigurnosti i zaštite okoliša; i
  • (d) mogućnosti zapošljavanja u željezničkom sektoru za učenike, studente i naučnike.
  1. pokretni izložbeni vlakovi u Uniji kako bi se javnost informirala o ciljevima Europske godine željeznice;
  2. dijeljenje propusnica za Interrail mladima u okviru programa Erasmus ili nagradna natjecanja kako bi se povećao doseg Europske godine;
  3. uporaba željezničkih postaja kao mjesta umjetničkog stvaralaštva, urbanih mjesta susreta te gospodarskih, kulturnih i građanskih čvorišta, kao i uporaba muzejâ željeznice kako bi se prenijele poruke Europske godine.

Velika važnost se pridaje i projektu Connecting Europe Express (CEE) – s nizom događanja koji se planiraju duž rute vlaka koji prelazi Europu – od Lisabona (3. 9. 2021.) do Pariza (7. 10. 2021.). Prolaz dionicom kroz Hrvatsku planiran je 12. 9. 2021. na relaciji Zagreb – Beograd.

Povratak