17. 12. 2019. | Dobra praksa iz EU

Barcelona planira zonu s niskim emisijama izdavanjem besplatnih karata javnog prijevoza

Od početka 2020. godine, španjolski grad Barcelona i njene okolne općine zabranit će na cestama vozila koja uzrokuju najviše zagađenja radnim danima između 7:00 i 20:00 sati. Ova odluka će utjecati na oko 50.000 automobila i motora čiji će se vlasnici suočiti s velikim novčanim kaznama ako ih uhvate kako koriste svoje vozilo na cestama u navedeno vrijeme.

Znajući da će zabrana biti značajan korak, Barcelona će uvesti alternativne odredbe. 2017. godine, grad je ponudio vlasnicima vozila trogodišnju besplatnu putnu kartu, ukoliko odvezu auto na odlagalište za glomazni otpad. Ta karta, nazvana „T-verde“, daje primateljima, koji su morali biti stanovnici grada, pristup Barceloninom metrou, gradskim busevima, tramvajima, vlakovima i ostalim sredstvima javog prijevoza u području zone 1.

Karta „T- verde“ mogla je biti registrirana na bilo kojeg člana obitelji, ne samo na nekadašnjeg vlasnika vozila. No, nekadašnjem vlasniku nije bilo dopuštena kupnja vozila tijekom tri godine dok je karta valjana. Vozila na koja se odnosila ova odredba bila su dizel vozila proizvedena prije 2006. godine, benzinska goriva proizvedena prije 1997. i motori registrirani prije srpnja 2004., i korištenje tih vozila će biti zabranjeno u određenom području. Od listopada 2017., otrpilike 5 700 „T- verde“ karata je podijeljeno i istrovremeno jednak broj štetnih automobila maknut s gradske ceste.

Doduše, karte „T- verde“ su jedna od mnogih mjera koje su donesene kako bi se poboljšala kvaliteta zraka u Barceloni. Daniel Pi, tehnički koordinator zajednice koja promovira javni prijevoz, navodi kako ta karta nije središnja mjera već nužno sredstvo kako bi se ljude potaknulo na akciju. U prosjeku, vozila koja su uništena na glomaznom otpadu u zamjenu za kartu „T- verde“ su između 38 i 58 puta više zagađivala nego trenutni modeli.

Nova zona niskog ispuštanja štetnih plinova bit će jedna od najvećih u Europi, 20 puta veća nego u glavnom gradu Španjolske, Madridu i približna zoni kakva je u Londonu.

Izvor: elits.org
Slika: Unsplash

Povratak