31. 1. 2019. | Dobra praksa iz EU

Belgijiski grad Leuven instalirat će 50 “intermodalnih čvorišta” za poticanje multimodalnosti

Belgijski grad Leuven planira u naredne tri godine uvesti 50 intermodalnih čvorišta (eng. mobility hubs) kako bi poboljšao multimodalnost u gradu. Čvorišta će objediniti različite načine prijevoza na jednom mjestu, kao što su autobusno stajalište, stanice za punjenje električnih vozila te različita zajednička vozila, uključujući električne automobile, bicikle i skutere. Ovu inicijativu podupire EU putem INTERREG-ovog projekta "e-HUBS".

Leuven ima za cilj izgraditi mrežu od pet velikih, 10 srednjih i 35 malih prometnih čvorišta. U tim će čvorištima stanovnici i posjetitelji moći dobiti jasan pregled svih oblika javnog prijevoza i zajedničke mobilnosti koji su dostupni u njihovom susjedstvu. Intermodalna čvorišta bit će osmišljena na način da u manjoj mjeri omoguće i promiču multimodalnost. Ona će biti pristupačna i dobro povezana s javnom prometnom mrežom te će na taj način svojim korisnicima omogućiti da budu manje ovisni o osobnim automobilima.

Dodatne usluge i objekti u čvorištima dodatno će potaknuti njihovo korištenje. Informacije o mreži intermodalnih čvorišta u stvarnom vremenu bit će dostupne putem namjenske aplikacije.

Vijećnik za mobilnost grada Leuvena, David Dessers, istaknuo je: “Intermodalna čvorišta važan su iskorak prema rješavanju problema mobilnosti u Leuvenu  te doprinosu ugodnom, pristupačnom i klimatski neutralnom gradu.”

Intermodalna čvorišta također imaju za cilj riješiti pitanje ‘zakrčenja’ javnog prostora uzrokovanog velikim brojem zajedničkih bicikala, automobila i e-skutera, koji su često nasumično parkirani na pločnicima i pješačkim područjima. Grad Leuven će surađivati s raznim pružateljima usluga mobilnosti u gradu s ciljem grupiranja svojih vozila na odabranim mjestima.

Projekt e-HUBS
Grad Leuven dobio je subvenciju u iznosu od 516.721 eura kao partner u projektu Interreg “Smart Shared Green Mobility Hubs” (ili “e-HUBS”). Projekt sufinancira s 350.000 eura vlastitih sredstava. Program Interreg, koji financira Europski fond za regionalni razvoj (ERDF) subvencionira prekogranične projekte za pametan, zelen i uključiv rast. Osim Leuvena, u projektu sudjeluju Amsterdam, Nijmegen, Manchester, Dreux i Kempten. U spomenutim pilot gradovima implementirat će se ukupno 92 intermodalnih čvorišta s približno 2.400 zajedničkih vozila za mobilnost.

Izvor: eltis.org

Povratak