7. 12. 2021. | Dobra praksa iz EU

Bree postaje pristupačniji grad – centar grada postaje mješovita zona za pješake i vozila

Novouređena zona u središtu Breeja nedavno je otvorena za korisnike nakon godinu i pola renoviranja. Gradonačelnica ističe kako će u prostoru uređenom bez nogostupa početi suživot pješaka i vozača automobila. Preostaje još zasaditi drveće i postaviti urbane tegle za cvijeće kako bi potpunosti bila završena transformacija prostora u miješanu zonu za pješake i vozila.

Najveća promjena očituje se u prenamjeni centra grada u stambenu zonu što znači više prava za pješake, a ograničena prava za motorna vozila. To označava ograničenje brzine kretanja vozila do 20 km/h, a pješaci su slobodni koristiti cijelu površinu ceste. Vozači ne smiju ugrožavati i ometati pješake, a po potrebi su dužni stati.  S druge strane, od pješaka se očekuje da ne ometaju prometovanje vozila nepotrebno. Parkiranje će biti dozvoljeno samo u određenim zonama u centru, a na drugim mjestima je zabranjeno jer bi parkirana vozila stvarala opasne situacije za pješake i ometala bicikliste.

Gradonačelnica Liesbeth Vander Auwera naglašava kako je cilj transformacije centra grada u mješovitu zonu bio da centar postane živopisan prostor prilagođen ljudima, udoban i privlačan za stanovnike i posjetitelje istodobno. Posljedica ove odluke ograničavanja automobilskog prometa bit će povećana kvaliteta života stanovnika, čišći zrak i manje buke u centru grada.

 

Izvor: The Mayor.eu

Povratak