13. 9. 2018. | Događanja

Budite i vi dio Europskog tjedna mobilnosti, dođite na Europski trg u Zagrebu 22. rujna i iskušajte različite oblike kretanja kroz grad! #Kombinirajikreni!

Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine od 16. do 22. rujna kako bi se potaklo europske lokalne vlasti na uvođenje i promicanje mjera održivog prijevoza te pozvalo stanovnike da isprobaju alternative korištenju automobila. Pod motom Kombiniraj i kreni! ovogodišnji Europski tjedan mobilnosti usredotočen je na multimodalnost - korištenje različitih načina kretanja za dolazak na odredište - koji će biti predstavljeni na središnjem događanju 22. rujna na Europskom trgu u Zagrebu, u organizaciji Predstavnštva Europske komisije u Hrvatskoj. Uz mimohod centrom grada u koji će biti uključeni svi građani koji koriste različite načine kretanja kroz grad - pješaci, biciklisti, policija na biciklima, roleri, skateboarderi, osobe s tjelesnim invaliditetom – 22. rujna obilježit će se i Dan bez automobila.  

Europljani vole raznolikost – u hrani, modi, glazbi – no kada je riječ o načinu kretanja od  točke A do točke B, mnogi od nas drže se samo jednog načina mobilnosti. Glavni cilj Europskog tjedna mobilnosti u 2018. je potaknuti ljude da iskušaju različita rješenja kretanja ponuđena u njihovim gradovima, kako bi se razbilo uvriježeno mišljenje da su osobni automobili jedina prikladna mogućnost prijevoza. U urbanim sredinama nude nam se brojne mogućnosti mobilnosti, motorizirani i nemotorizirani načini koji mogu biti zajednički, javni ili pojedinačni, klasični ili novi – hodanje, vožnja biciklom, električnim romobilom, ili hoverboardom, javni prijevoz (autobus, tramvaj, vlak) i sl. Primjerice, hodanje na posao na kratkim relacijama (do 5 km) osigurava na 30 minuta vježbanja dnevno, što je preporučljivo kako  bismo  ostali  zdravi  i  puni  kondicije. Studije su dokazale da ljudi koji hodaju najmanje 25 minuta na dan mogu očekivati da će prosječno živjeti dulje 3 do 7 godina.

„Kombiniranjem različitih načina kretanja omogućuje se optimizacija njihovih prednosti za građane, – u smislu troškova, obveza i organizacije vlastitog vremena, a tu su i prednosti za društvo – smanjenje zagađenja i zagušenja prometa, poboljšanje kvalitete života i zdravlja“ poručio je Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj i pozvao na središnje događanje 22. rujna na Europski trg u Zagrebu od 10 do 14 sati kada će svi građani moći isprobati različite alternativne načine prijevoza. Ovogodišnji Europski tjedan mobilnosti uključit će u program i osobe s tjelesnim invaliditetom i ukazati na važnost što bolje prometne infrastrukture za ovaj dio populacije, kao i slabovidnih ili slijepih osoba, pa će svi zaineteresirani građani moći isprobati kako je to hodati centrom grada s povezom preko očiju, uz pomoć edukatora iz Udruge slijepih Zagreb. Posebna je poslastica za sve posjetitelje vožnja turističkim vlakom ZET-a jedinstvenom rutom kroz centar i Gornji Grad, osmišljenom u povodu ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti.

22. rujna Dan bez automobila u Zagrebu, ali i brojnim gradovima diljem Europe

Od njegovog pokretanja 2002. godine, utjecaj Europskog tjedna mobilnosti neprestano raste, kako diljem Europe tako i u svijetu. Primjerice, lani je kampanja srušila rekord u broju sudionika: čak 2526 velikih i malih gradova iz 50 zemalja organiziralo je tijekom tog tjedna brojne aktivnosti. Više od polovice gradova sudionika uvelo je stalne mjere, njih ukupno 7 993, prvenstveno se usmjeravajući na upravljanje mobilnošću, pristupom i novom ili unaprjeđenom biciklističkom infrastrukturom. Vrhunac tjedna je Dan bez automobila, kojem je cilj dodatno ohrabriti građane da iskušaju i druge oblike prijevoza. U 2017. Dan bez automobila obilježilo je 1 352 malih i velikih gradova.

Budite i vi dio Europskog tjedna mobilnosti, dođite na Europski trg u Zagrebu 22. rujna i iskušajte različite oblike kretanja kroz grad! #Kombinirajikreni!

Raspored događanja:

10:00 – 14:00 sati  predstavljanje alternativnih načina kretanja gradom kroz izlagačke štandove sudionika programa i prezentaciju njihovih aktivnosti –  Škola rolanja, Pedicab Zagreb, Nextbike, škola skateboarda, car sharing aktivacija, e-scooteri i e-bicikli na električni pogon, animacijske radionice i igraonice za djecu, photo booth korner, poligoni za aktivaciju Sagewaya, rolanja, te skateboardanja, turističko razgledavanje grada vlakićem ZET-a (svakih 30 minuta)

10:00 sati – početak programa
10:15 sati – plesni nastup članova plesne skupine „Nikoline“ koji će posjetiteljima pokazati kako
osobe s invaliditetom otkrivaju pokret kroz ples
10:30 sati – obraćanje posjetiteljima – voditelj Predstavništva Europske komisije Branko
Baričević
11:00 -11:30 sati – povorka kroz uži centar grada koja će na simboličan način obilježiti
Europski tjedan mobilnosti te unutar koje će biti uključeni svi građani
Zagreba s  raznovrsnim oblicima mobilnosti (pješaci, osobe s
tjelesnim invaliditetom, ZETov vlakić, policajci na biciklima, djeca,
biciklisti, roleri i skateboarderi, vozači Segwayja, Pedicaba, romobila te
motora na električni pogon)
11:00 sati – box jump demo – BMX show, nastup profesionalnih biciklista
11:15 sati – nastup dječjeg zbora
11:45 sati – edukativni program za djecu Policijske uprave zagrebačke (MUP, Tomislav
Korenjak)
12:15 sati – box jump demo – BMX show, nastup profesionalnih biciklista
12:30 sati – performans plesne škole
13:00 sati – izvlačenje sretnih dobitnika te uručenje nagrada
13:15 sati – box jump demo – BMX show, nastup profesionalnih biciklista
13:30 sati – DJ producent
14:00 sati – završetak programa

Izvor: https://ec.europa.eu/croatia/events/european_mobility_week_2018_in_zagreb_hr

Povratak