22. 11. 2022. | Natječaj

Dva nova poziva Programa Digitalna Europa usmjerena su na mobilnost i pametne zajednice

Program Digitalna Europa (DIGITAL) objavio je dva nova poziva za dostavu projektnih prijedloga - za razvoj podatkovnog prostora za mobilnost i pametne zajednice. Program Digitalna Europa ima za cilj ojačati temeljne kapacitete EU-a za umjetnu inteligenciju (AI) kao ključnog pokretača digitalne transformacije javnog i privatnog sektora. Rok za prijavu: 24. siječnja 2023.

Program Digital Europe – razvoj podatkovnog prostora za mobilnost

Program sa zadovoljstvom dijeli poziv za provedbu za zajednički europski prostor podataka o mobilnosti. Financiran u okviru Programa za digitalnu Europu, poziv ima proračun od osam milijuna eura. Njegov primarni fokus leži u identificiranju i podršci primjeni slučajeva korištenja dijeljenja podataka o mobilnosti u području urbane mobilnosti, na temelju gradivnih blokova podatkovnog prostora. To će omogućiti razvoj operativnog podatkovnog prostora koji će sudionicima osigurati da podatke stave na raspolaganje i dijele na kontroliran, jednostavan i siguran način.

Rok za prijavu: 24. siječnja 2023.

*Važno: pogledajte dokument poziva, a ne opis teme iz programa rada. Dokument poziva može se preuzeti u odjeljku „Uvjeti i dokumenti za teme” na Portalu za financiranje i natječaje.

 

Program Digital Europe – razvoj podatkovnog prostora za pametne zajednice

S proračunom od osam milijuna eura, ovaj poziv nastoji pilotirati i primijeniti načela podatkovnog prostora za pametne zajednice velikih razmjera i s velikom zemljopisnom pokrivenošću, kako bi se izgradio kapacitet EU-a za povezivanje podataka iz svih relevantnih domena. Poziv će financirati konzorcij relevantnih dionika na strani ponude i potražnje za poticanje inovacija među mnogim europskim gradovima i zajednicama.

Posebno je važno da se poziv, između ostalog, fokusira na prediktivno upravljanje prometom i planiranje održive mobilnosti. Iskoristit će sinergije sa zajedničkim europskim prostorom podataka o mobilnosti i podacima dostupnim o nacionalnim pristupnim točkama prometa te koristiti pokazatelje održive urbane mobilnosti (SUMI).

Više informacija o pozivu možete pronaći OVDJE. Za sva pitanja obratite se na CNECT-C3@ec.europa.eu

Rok za prijavu: 24. siječnja 2023.

Program Digitalna Europa (DIGITAL) novi je program financiranja EU-a usmjeren na približavanje digitalne tehnologije poduzećima, građanima i javnim upravama. Iz njega se osigurava strateško financiranje za odgovor na brojne izazove s kojima se danas suočavamo u pogledu digitalnih tehnologija i infrastruktura. Cilj mu je ubrzati gospodarski oporavak i oblikovati digitalnu transformaciju europskog društva i gospodarstva na dobrobit sviju, pogotovo malih i srednjih poduzeća.

Izvor: Eltis
Slika: Google Images

Povratak