16. 11. 2022. | Dobra praksa iz EU

Mišljenje EGSO-a: Mobilnost treba priznati kao pravo svake osobe

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) ističe da je javni prijevoz ključan za osiguranje pristupa i kontinuiteta osnovnih usluga. Pandemija COVID-19 promijenila je ponašanje ljudi u pogledu mobilnosti i EU treba posebnu strategiju da je unaprijedi i učini stvarno povoljnom za okoliš i prijateljskom za ljude.

Javni prijevoz može odigrati ključnu ulogu u oporavku Europe nakon pandemije: može pomoći u rješavanju klimatskih problema i istodobno poboljšati našu kvalitetu života, omogućujući ljudima da rade, uživaju u društvenom životu i pristupu kulturi.

U mišljenju usvojenom na plenarnoj sjednici EGSO-a u listopadu 2022., Odbor naglašava da održiva mobilnost može učiniti zeleni oporavak EU-a stvarnošću: javni prijevoz koji je ekološki prihvatljiv i prilagođen korisnicima mogao bi biti pravi pokretač u oporavku nakon pandemije COVID-19.

Prema EGSO-u, EU treba strategije za unaprjeđenje mobilnosti i poboljšanje javnog prijevoza, čineći ga privlačnijim i dostupnijim građanima, posebno onima s niskim primanjima.

Pandemija je djelovala kao katalizator, pokazujući da je javni prijevoz ključna usluga u javnom interesu, posebno kada omogućava pristup poslovima i uslugama za radnike i ranjive skupine.

Što EGSO predlaže:

Prije svega, EGSO poziva da se mobilnost prizna kao pravo svake osobe i kao javno dobro koje mora biti dostupno svima. Javni prijevoz jamči pristup poslu, društvenom životu i kulturi, a EU mora dati prioritet pružanju usluga javnog prijevoza s dovoljno osoblja te dostupnih, pristupačnih, sigurnih i kvalitetnih usluga javnog prijevoza za sve.

Istodobno, EGSO smatra da je ključno usvojiti participativni pristup planiranju javnog prijevoza na regionalnoj, nacionalnoj i europskoj razini. Primjerice, strategije i mjere oporavka moraju zadovoljiti potrebe i očekivanja svih onih koji omogućavaju i koriste javni prijevoz.

Osim toga, potrebni su novi poslovni modeli kako bi prometni sustavi bili inovativniji i privlačniji, osiguravajući visokokvalitetnu uslugu kao i dobre radne uvjete i socijalnu zaštitu zaposlenika, koji moraju biti motivirani i dobro osposobljeni.

Održiva mobilnost zahtijeva snažnu političku predanost

Postizanje održive mobilnosti zahtijeva snažnu političku predanost svih aktera i na svim razinama. Institucije EU-a moraju pokazati snažno političko vodstvo i dati smjernice, postaviti jasne ciljeve i staviti na raspolaganje potrebna sredstva.

EGSO poziva Europsku komisiju da postavi mjerljive i ambiciozne ciljeve za promicanje prijelaza s korištenja privatnih automobila na kolektivni prijevoz i aktivnu mobilnost te potiče Europsku uniju i države članice da pridonesu pomaku prema zelenijim načinima prijevoza čineći ih privlačnijim.

Još jedan važan korak za promicanje prijelaza na javni i održivi prijevoz je podizanje svijesti o utjecaju prijevoza na okoliš i izboru osobne mobilnosti. Iz tog razloga EGSO poziva Europsku komisiju da 2024. godinu posveti javnom prijevozu, njegovim korisnicima i radnicima.

Mišljenje možete preuzeti OVDJE.

Novosti iz EGSO-a možete pratiti na https://www.odraz.hr/novosti/novosti-iz-egso-a/

Slika: Unsplash

Povratak