14. 11. 2022. | In memoriam

In memoriam: Jelena Nikolić

S velikom tugom javljamo da nas je napustila Jelena Nikolić, divna osoba, prijateljica, aktivna i prepoznata u našoj mreži CIVINET, članica Upravnog odbora. Jelena je diplomirala arhitekturu na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Nišu. Radila je kao savjetnik za energetsku učinkovitost i održivu urbanu mobilnost u Gradskoj upravi Kruševac. U više od 10 godina potaknula je cijeli niz pozitivnih promjena u gradu. Kako je rekla njena prijateljica i bliska suradnica, Jelena Brković "bila je genijalna, i vizionar i kreativac, uvijek tri koraka ispred svih".

Bila je angažirana i kao regionalni stručnjak za održivu urbanu mobilnost u Stalnoj konferenciji gradova i općina (SKGO) i GIZ-u. Također je radila i kao stručnjak za pametne gradove i održivu mobilnost u Regionalnom centru zaštite okoliša za SIE (REC).

Bila je aktivna i u publiciranju (Održiva urbana mobilnost u Srbiji – slučaj malih i srednjih gradova, 2020.; Planiranje održive urbane mobilnosti u gradovima i opštinama u Srbiji, 2019.; Plan održive urbane mobilnosti grada Kruševca – iskustvo u izradi, 2018).

Između ostalog, zahvaljujući Jeleni i “njenom” timu, Grad Kruševac je prvi grad iz Srbije koji se još 2015. pridružio našoj mreži CIVINET te prvi grad u Srbiji koji je napravio Plan održive urbane mobilnosti (SUMP). Grad Kruševac proglašen je i za dobitnika nagrade Europskog tjedna mobilnosti za 2019., kada je gradskim ulicama udahnut je novi život bez automobila, ne samo u centru – koji su preuzeli pješaci – već i u predgrađima, gdje su ljudi organizirali različite aktivnosti. Lice grada je takođe promjenjeno, postavljanjem novih biciklističkih staza, šetališta, javnih trgova, gradskih parkova i klupa.

Jelena je držala radionice, aktivno sudjelovala na različitim europskim skupovima, ali i na skupovima naše mreže, koju je aktivno promovirala i pridobivala nove članove. Velikim dijelom zahvaljujući njoj smo održali i skupštinu mreže i skup u Kruševcu.

Teško je u kratkom tekstu opisati sve aktivnosti i uspjehe iznimne osobe i prijateljice. Nedostajat ćeš nam, draga Jelena. Za tobom ostaje neizbrisiv trag. <3

Fotografija © European Union, 2017 Photographer: Ezequiel Scagnetti

Povratak